Вкуси България със SlowTours.bg

Художник ще е национален координатор на българското земеделие в Брюксел

0

Художникът Стоян Чуканов, който е и председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, ще е новият национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в Брюксел.

Той бе номиниран от земеделското министерство, след като браншовите организации в земеделието не се обединиха зад една обща кандидатура. Изборът на Стоян Чуканов за поста е одобрен от българското правителство вчера, а мандатът му ще е петгодишен, съобщи iconomist.bg. Пред изданието Чуканов казва, че желае да е обединител на бранша, да защитава интересите на всички подсектори и ще се бори за изравняване на субсидиите. Сред приоритетите му ще е въвеждането на “таван” за директните плащания, чийто размер да се обсъди с бранша.

Кой е Стоян Чуканов?

Стоян Чуканов е начело на АРМПГБ от 2015 г. Роден е през 1970 г. в София. След завършване на висшето си образование заминава за САЩ, където живее повече от 10 г. Там е работил като илюстратор, има над 44 самостоятелни изложби, Завръща се в България и се заема с животновъдство, като създава собствена ферма с над 300 животни от породите Гаскон, Абърдийн Ангус, Херефорд и Лимузин. Фермата му се намира в землищата на селата Горска поляна и Странджа, община Болярово, в Странджа Сакар.

Стоян Чуканов

Стоян Чуканов, председател на УС на АРМПГБ

Чуканов бе номиниран за български представител в Европейския икономически и социален комитет след като преди месец различни организации застанаха зад различни кандидатури за поста, разочаровани от досегашния представител на България в ЕИСК Диляна Славова, чието име остана непознато за бранша. Около 30 организации застанаха зад кандидатурата на Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.

Как земеделският бранш у нас не застана зад обща кандидатура

От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче номинират Наталия Шукадарова, бивш изпълнителен директор на асоциацията. Две градинарски организации предлагат Марияна Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, а няколко животновъдни организации подкрепят Людмила Тодорова, която е била представител на България в Европейския икономически и социален комитет, но също е непозната за земеделския бранш. След като няма обединение зад една кандидатура, министерството на земеделието предлага за член на ЕИСК Стоян Чуканов от Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Какво представлява Европейския икономически и социален комитет?

EИСК е консултативен орган, представляващ организациите на работодатели и работници и други групи по интереси с 326 членове от всички държави в ЕС и седалище в Брюксел. Представя становища по свързани с ЕС въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, като по този начин действа като мост между вземащите решения институции на ЕС и гражданите на съюза. ЕИСК дава възможност на групите по интереси да изказват официални становища по законодателни предложения на ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close