Вкуси България със SlowTours.bg

Йън Макинтош: Кооперативите генерират 41 млрд. NZD годишно

0

Йън Макинтош е новоназначеният главен изпълнителен директор на “Кооперативен бизнес”, Нова Зеландия. Роден е и е завършил е висшето си образование във Великобритания. Бил е консултант в Червения кръст в Малайзия, собственик на ресторант, експортен мениджър, мениджър пазари и управляващ директор в различни компании. Преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор на “Кооперативен бизнес”, в продължение на две години е бил доброволец в кооператива. Макинтош дава първото си интервю като мениджър на кооператива за The International Co-operative Alliance – ica.coop. 

Г-н Макинтош, как влязохте в кооперативното движение?

Роден съм в Англия, работил съм в Нидерландия, Югоизточна Азия, Канада, Австралия и Нова Заландия . През годините винаги съм бил свързан със земеделието, снабдителните вериги и световните пазари, което стана причина за моите контакти с кооперативите в глобален мащаб.

Кооперативът е бизнес модел, който помага за устойчив подход при правенето на бизнес

Кооперативът е бизнес модел, към който имам огромен респект. Той е наложителен, за да се поддържа устойчив и етичен подход при правенето на бизнес.

Кооперативите имат ли важен принос за икономиката на Нова Зеландия?

Абсолютно! Кооперативите дават 3% от нашия национален брутен вътрешен продукт, в тях работят 43 000 новозеландци, а годишният стокооборот надхвърля 41 милиарда новозенландски долара годишно. Кооперативите си пасват с културата на местните хора, харесва ни заедно да вършим работата си. Горди сме с нашите иновации, а това кара нашия кооперативен бизнес да разцъфне .

Като новоназначен главен изпълнителен директор на “Кооперативен бизнес” – Нова Зеландия, какви са вижданията Ви за следващите години ?

Основните ми цели за начало са да продължи нарастването на популярността и успеха на кооперативите в Нова Зеландия. Макар коорперативите да са наша икона, сякаш сме твърде срамежливи, за да изтъкнем това. Трябва да сме горди да бъдем успяващи с нашите предприятие, печалби и работна сила.

Инструментите за разширяване на кооперативите трябва да са достъпни за всички

“Кооперативен бизнес” ще продължи да участва в образователни програми, които помагат на членовете на сдружението да бъдат подготвени в управлението и мениджмънта. Инструментите за днешните разширяващи се коорперативи трябва да са достъпни за всички.

Какви ще са главните предизвикателства пред кооперативите в Нова Зеландия и как ще ги адресирате?

Винаги има предизвикателства в модерния , бързо разавиващ се свят. Ние трябва да поддържаме своя базисен моден гъвкав, защото знаем, че работи. Нужно е да съобразяваме законодателството с кооперативния бизнес модел.

Как виждате бъдещето на кооперативното движение в Нова Зеландия?

Имаме нужда да повишим кооперативната популярност, като работим за успеха в множество сектори: земеделие, финансови услуги, големи и малки продажби, обработваема земя, градинарство. Ще продължим да изразяваме препоръки към бизнес модела, за да се стреми към дългосрочна устойчивост. И не на последно място – трябва да ставаме все по-уверени в кооперативния модел – задача, която всички заедно трябва да изпълним.

Maria-Atanasova

Мария Атанасова

Превод от английски: Мария Атанасова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close