InVigor_Promo

Плантация с трюфели носи до 20 000 лв./дка годишно

5

Чужденци инвестират в български плантации с трюфели

Чужденци инвестират в България в трюфелови плантации и печелят годишно от декар до 20 000 лв. Това е отлична форма на алтернативно високодоходно земеделие, а се оказва, че българските почвени и климатични условия са едни от най-подходящите в света, казва Йово Йовчев от София, който работи в сферата с развъждането на трюфели.

Чуждите инвеститори идват у нас с предварителни проучвания кои са най-подходящите места за отглеждането на подземната гъба. Те разполагат и с подробни почвени карти, за да засадят върху тях т. нар. трюфелови дървета. Фиданките са заразени (инокулирани) с летен трюфел, който после се развива в коренищата им.

За съжаление обаче българите не са обучени как да откриват трюфели и често пъти унищожават дърветата, разказват Джан-Луиджи Синьори и съпругата му Мариана Милева от с. Мътница, Шуменско. Неотдавна по телевизията давали филм за трюфелите и шуменци масово се втурнали да копаят в района. “Но ровят направо с търнокопите. Корените, от които два пъти седмично може да се берат гъби, са повредени”, разказва Мариана.

Синьори бил близък приятел с покойния италианец Патрицио Панфилио, който за пръв път през 1989 г. донесе вестта, че у нас има трюфели. Тогава той намерил първата си гъба край Костенец. Той и Синьори откриват, че доста от познатите видове черни трюфели се срещат и в българските гори.

Познати са около 30 вида трюфели

Познати са около 30 вида. Виреят най-добре върху терени с карстови, льосови и чакълесто-песъкливи почви с киселинност от 7 до 8,5 рН, а дълбочината е от 5 до 30-40 см. На големина достигат от орех до голяма ябълка, понякога и повече.

Най-подходящ за отглеждане у нас е трюфелът от вида Tuber aestivum vitt (Scorzone) – черен, с неправилна кръгла форма, покрит с големи, сплескани брадавици. Ароматът му е приятен и не наситен. Има бързи и големи добиви, с най-дълъг период на събиране – от пролетта до късната есен. “У нас се среща в почти всички региони от април до декември, а дори и през зимата. На практика той е с най-широки зони на разпространение в света и цената му през зимата е три-четири пъти по-висока”, обясняват от бургаската фирма “Кипро и Ко”, която се занимава с култивиране на трюфели.

Там вече са създали трюфелно-заразени фиданки с български самородни трюфели – практика, която в по-голяма степен предполага успешно култивиране, посочват от фирмата. Това пък е от икономическо значение, защото добивите от естествените гори спадат всяка година – за последния век около 100 пъти. В нарочно създаваните трюфелни плантации, наричани трюферии, добивите могат да се планират и качеството да се гарантира. Дори вече е създаден хибриден сорт – Khanaqa trufell.

В трюферията най-важна е стерилната среда. Тя предпазва фиданките от други видове гъби. Дърветата, заразени с трюфели,  се отглеждат в специални контейнери. Обикновено фиданките са дъб и лешник, имат си и норма на засаждане – например при лешниците е 160 дървета на декар. Възможно е обаче трюфели да се гледат чрез всички видове от т. нар. микоризни дървета – топола, габър, върба, акация, липа, черница, орех, бадем.

Трюфелите дават приходи още първата година

Солидни приходи се получават още през първата година, така че инвестициите се възвръщат бързо. А те не са големи – предварителен анализ на почвата и евентуалното подобряване на химичния й състав. Основните доходи обаче идват на петата година от засаждане на дърветата, обяснява и Йово Йовчев.

Трюфелите се откриват с прасе или обучено куче. Но такова куче е доста скъпо – от 2000 до 4000 евро с родословие. Джан-Луиджи Синьори казва, че най-добрата порода за търсене на трюфели е “Лаготу”, както и пойнтерите, но по-важно било как ще се обучи животното.

От “Кипро и Ко” казват, че след достатъчно дълга практика човек сам може да намира ценната гъба по външните белези.

Според хората от бранша, създаването на трюферии може да е доходоносен бизнес и алтернатива в планинските райони, както и в тези, където се отглежда традиционно тютюн. Някои обаче твърдят, че предлагането на заразени с трюфели дръвчета е несериозно. “Трюфелът е диворастящ и тези фирми – френски и италиански, които продават такива фиданки, вършат измама. Това беше на мода в Италия преди повече от 30 години”, казва Антонио Аббалле, търговец и износител на български горски гъби.

Едно обаче е сигурно – че изкупните цени на трюфела са много високи. За вида Perigord те надхвърлят 900 лева за килограм. А цените в магазините на дребно надхвърлят 6000-7000 лв. затова ценната гъба се съхранява в бронирана витрина със специална вентилация.

 

loading...
Споделете.

5 коментара

  1. Отвратен on

    Тази група след като ни взе парите на стотици охлювъди и ни унищожи, сега са се отправили към трюфелите. Хора пточетете коментарите ни преди да си погребете парите

  2. мишо on

    някой от вас купи ли заразени фиданки зася ли ги чака ли определено време и убеди ли се че нищо не става

  3. ВАНЕСА on

    По нанал1 показаха засяти градини в румъния с ъс заразени фиданки дават на 5 та година. но иска работа все пак,

Коментирайте

Close