Вкуси България със SlowTours.bg

Имението, в което принц Чарлз и Даяна прекараха медения си месец, става огромен соларен парк

0

Огромен соларен парк с размера на над 80 футболни игрища ще бъде построен върху историческия имот, където принц Чарлз и принцеса Даяна прекараха медения си месец. Решението бележи края на една дълга битка за бъдещето на Broadlands Estate близо до Ромзи, Хемпшир, чиито планове за преустройство бяха многократно отхвърляни от властите по планиране. През ноември 1947 г. кралица Елизабет и принц Филип прекарват своя меден месец в голямото близо 350 декара имение. По това време негов собственик е чичото на Филип – Ърл Маунтбатън. Току-що венчаните принц и принцеса на Уелс – Чарлз и Даяна, също се наслаждават на първите три дни от медения си месец. Те пристигат в Broadlands през 1981 г., пътувайки с влак от Лондон.

Broadlands

Принцеса Елизабет и херцога на Единбург се разхождат в “Broadlands” по време на медения си месец

Но сега провинциалното имение, което е собственост на лорд и лейди Браборн, ще бъде новият дом на 57 000 слънчеви панела. Енергийната компания “Соларсенчъри” (Solarcentury) първоначално през миналата година излезе с офертата за изграждане на соларните инсталации, които са достатъчни, за да захранят с енергия повече от 4400 жилища. Плановете за създаване на соларния парк предизвикаха противоречиви реакции, а някои местни жители ги определиха като “грозна гледка”. Затова служителите по планирането в местната община препоръчаха оценка за въздействието върху околната среда. В отдела по планиране бяха получени 47 писма в подкрепа на предложението на “Соларсенчъри” и само едно от противниците на соларния парк. Съветниците от Комитета по планиране на Южния регион се обявиха против препоръките на службата по планиране предложението да бъде прието.

Broadlands

1981 г. – принцът и принцесата на Уелс потеглят от жп гара Лондон Ватерло, за да започнат медения си месец в “Broadlands”

“Вреда за околната среда няма да има, но ще отдалечи във времето мерките за озеленяване и опазването на биоразнообразието”, смята инспекторът по планиране Суки Тамплин. Компанията “Соларсенчъри” обжалва решението, като в резултат наскоро се стигна до обществено допитване с изслушване на двете страни. Някои местни жители отново изразиха несъгласие с плановете, изразявайки опасения за визуалното въздействие на соларния парк, за нарастване на пътния трафик и практическото намаляване на площите със земя, която може да се използва за селскостопански нужди.

От компанията инвеститор отвърнаха, че в района ще бъдат засети семена на растения, за да се защити околната среда. Мениджърът на “Broadlands Estate” Ричард Джордън Баркър увери, че предложението е “жизнено важно” за имението и че няма да създава проблеми с увеличен автомобилен поток по пътищата или шум. Така окончателното решение трябваше да бъде взето от Суки Тамплин, която обясни, че соларният парк ще произвежда значително количество енергия, достатъчна да осигури захранване в жилищата на всички 18 000 жители на Ромзи.

Solaren park

Соларни панели, разположени в масив в “Southwick Estate Solar Farm” близо до Феаръм, Хантс

Преди време местните хора се противопоставиха остро на предложението на веригата Tesco в имението да се построи магазин гигант. По късно офертата беше оттеглена. Сега и решението за изграждане на соларен парк все още среща противоречиви реакции. Общинският съветник Найджъл Андердън казва: “Чувствам, че се прави правилното нещо на грешното място”.

Статията е публикувана в сп. “Агрозона”

Споделете.

Коментирайте

Close