Вкуси България със SlowTours.bg

Искат оставката на директора на ДФЗ заради хаос с училищните програми

0

Млекопреработватели сигнализират за хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ и искат оставката на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Представители на двете млечни браншови асоциации заявяват, че с поредица от промени в наредбите ДФЗ е създал объркване, което цели производителите да бъдат изместени в програмата от доставчици търговци, някои от които свързани с действащ депутат.

Заради разминаване в изискванията се стига до абсурдната ситуация, в която много учебни заведения имат одобрен доставчик за 3 години, а същевременно са провели и нова процедура за избор на нов доставчик, без да е ясно кой от двамата ще работи по училищните програми. С действията на ДФЗ се създава голямо напрежение в системата на учебните заведения в България, а доставки на пресни плодове, зеленчуци и на български млечни продукти в училищата няма, въпреки, че учебната година вече започна, посочват млекопреработватели.

Заради всичко това заместник-председателят на националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов смята, че ръководството на ресорната дирекция в ДФЗ трябва незабавно да бъде уволнено, а директорът на фонда Васил Грудев да си подаде оставката. „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ имат осигурено европейско финансиране и битката за тези средства поражда напрежение почти всяка година, припомня Фрогнюз.

 

Споделете.

Коментирайте

Close