Вкуси България със SlowTours.bg

Методи Стефанов: Жълт смил е новата хит култура

0

Лечебното растение жълт смил е новата хит култура и то ще запази водещите си позиции и през следващите няколко години. Това прогнозира Методи Стефанов, директор „Маркетинг и суровини“ в „Интермед 1“ – компания, производител на биологично отгледани етерично-маслени култури и дестилерия за производство на етерични масла в село Манолово, община Павел баня. Фирмата бе първата у нас, която зася жълт смил в България. Върху това растение акценираме на международното изложение БАТА АГРО, което се провежда в Стара Загора до 3 септември.

Жълт смилЖълтият смил е многогодишно тревисто растение, което вирее по песъчливи и крайбрежни места. Заради многобройните си лечебни свойства, билката е позната още и с наименованието безсмъртниче. Използва се при жълтеница, камъни и пясък в жлъчката, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането, отоци. Помага при ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас. Прилага се още срещу ниско артериално налягане и някои кожни болести. Жълтият смил е една от основните субстанции в комбинацията „Тибетски капки на живота“. В народната медицина отвара или запарка от цветовете на жълтия смил се прилагат и като диуретично и леко слабително средство.

Билката е подходяща за отглеждане у нас, тъй като е изключително издръжлива на засушаване и неблагоприятни атмосферни условия. Може да се засажда на неплодородни каменисти земи, където не се рентира засаждане на други култури. Също така жълтият смил не страда от болести, което го прави много подходящ за биологично отглеждане, подчерта Методи Стефанов.

Методи Стефанов

Методи Стефанов, директор „Маркетинг и суровини“ в „Интермед 1“ ЕООД

На БАТА АГРО „Интермед 1“ се представя на щанда на Българска Асоциация „Биопродукти“, на която е член и съосновател. Всеки ден екип специалисти от компанията представят пред клиенти и партньори нови етерично-маслени култури, които имат висок потенциал за растящо търсене през следващите години.

Остава висок интересът към маслодайната маточина, която от разсадите на „Интермед 1“ тази година достигна рекорди от по 700 грама на декар от първа коситба, съобщи Методи Стефанов. Спазвайки технологията, предоставена от агрономите на фирмата, стопаните, засели през май разсад в тарелки в торфови кубчета, ще реализират 3 реколти през 45 дни до края на 2016 година.

„Клиентите, подписали договори за лавандулов разсад от традиционните български сортове, които ще се субсидират по Мярка 10 „Агроекология и климат“, засилват заявените количества особено след кампания 2016 година, която показа тенденцията на пазара за търсене вече не само на количество, но и на качествени показатели. Сортовете Хемус, Дружба, Юбилейна и Хебър дадоха традиционно високо качество, равно на френското. Те за поредна година се доказаха в една изключително лоша от климатична гледна точка година, като не промениха качеството на маслото. За разлика от тях, Севтополис и Рая дадоха много ниски показатели, което доведе и до значително по-ниските изкупни цени на масла от тези сортове“, коментира Методи Стефанов.

По думите му, традиционните български сортове лавандула се оказват ключът за оставане на българското лавандулово масло на лидерски позиции след срива на цените тази година, който е само за масла извън стандарта.

ИнтермедОт 17 години „Интермед 1“ работи в сферата на биологичното земеделие и в разработването на технологии за отглеждане с био торове, препарати, микроорганизми и домашно приготвени компости. От компанията подчертават, че с прилагането на тези технологии резултатите ще са почти равни на конвенционалното земеделие. Преимуществото е, че пазарът на биопродукти силно се развива и се превръща в стандарт за етерично-маслените култури.

През 2017 година ще продължи търсенето на медицинска лайка и нейните подвидове, прогнозира още Методи Стефанов. Търсене се очаква и за белия равнец. Най-важното е растенията да са био сертифицирани за по-високо качество, за което специалистите на „Интермед 1“ дават консултации.

Споделете.

Коментирайте

Close