Изкупните цени на млякото паднаха до 60 ст. за литър

0

Изкупните цени на суровото краве мляко паднаха до 60 ст.

Изкупните цени на суровото краве мляко паднаха от 80 на 65 стотинки за литър, ще падат и още, съобщи в Пловдив земеделският производител Мария Степанчева, която се занимава с отглеждане на биволи. Мандрите нямат никакво основание да намаляват цените, добави тя и настоя държавата да въведе защитни цени на млякото, съобразени с разходите на млекопроизводителите.

Нови правила за мандрите през новия програмен период предложиха браншовите организации на животновъдите по време на дискусия с ръководството на ДФ “Земеделие” и председателя на парламентарната Комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова в пловдивския панаир.

Мандрите да учредяват банкови гаранции върху 10% от квотата по договорите с млекопроизводителите, искат браншовици

“Искаме да се приложи схема, която вече успешно работи във Франция – мандрите да учредяват банкови гаранции върху 10% от квотата по договорите си с млекопроизводителите”, настоя Боряна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите “Тракия Милк”.  По този начин, според нея, животновъдите ще намират по-лесно финансиране и ще успяват да доказват пред банките своите доходи.

“В  момента имаме с мандрите едни смешни договори – лист хартия, в които не са фиксирани никакви цени, а това, че не са ни изплатили дължими суми, не интересува банките”, обясни Дочева.

През ноември 2013 г. от ДФ “Земеделие” съобщиха, че изкупвачите на сурово краве мляко вече няма да учредяват банкови гаранции. Това бе една от поправките в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, които бяха приети от Народното събрание.

Внос на евтино краве мляко от Унгария притиска българските млекопроизводители

Голяма част от мандрите у нас използват като суровина евтино краве мляко от Унгария. То се предлага на млекопреработвателите на цена от 65 ст. за литър, при положение, че най-ниската цена на суровината в страните от ЕС е 39 евроцента.

Diskusiya Svetla Bachvarova

Подадох сигнал за вноса на мляко от Унгария, увери по време на дискусията проф. Светла Бъчварова.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е започнала проверка на доставките на краве мляко от Унгария след сигнал на проф. Бъчварова. “Искам да знам какво е това унгарско мляко, мляко ли е и как е възможно да се продава у нас по 65 ст. за литър”, каза Бъчварова.

Проверката на БАБХ ще обхване не само фирмата доставчик на суровината от Унгария, но и млекопреработвателите, които купуват от евтиното мляко.

Ниската цена на унгарското мляко от години кара българските млекопреработватели да прибягват до внос от години. Причината за по-ниските ставки е в по-високите субсидии там и в по-големите обеми на производството, което допълнително намаля себестойността на суровината.

“В Унгария млекопроизводството се субсидира при това със сериозни суми. Внася се, но се вкарват некачествени неща, боклуци”, коментира неотдавна председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

И по времето на ГЕРБ проверяваха за съмнителното мляко от Унгария

Българските млекопреработватели внасят унгарско краве мляко от години. При управлението на ГЕРБ, земеделското министерство съобщи за засилен внос на краве мляко от Унгария. Тогава цената му беше 30 ст. за кг, при положение, че в Унгария средните цени на суровото краве мляко бяха 54,7 ст./кг и с транспортните разходи до България би трябвало да се увеличават.

Бившият аграрен министър Мирослав Найденов разпореди проверка на мандрите и млекопреработвателните предприятия, но резултатите от проверката така и не станаха ясни.

Споделете.

Коментирайте

Close