Спад в изкупните цени на млякото идва през лятото

0

През 2019 г. се очаква натиск върху цените на суровото мляко, като процесът ще започне след пролетта. Това е прогнозата на анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

Спадът в цените ще дойде като резултат от намаление на световното потребление заради растящия риск от забавяне на икономическия растеж и спад в заетостта, на фона на растящото предлагане на мляко.

Индикации за по-ниски цени на суровото мляко има и през изтеклата 2018 г. Анализаторите от САРА припомнят, че средната цена на кравето мляко, отчетена от НСИ, е около 0,61 лв/кг, което е малко по-ниско от изкупната цена за 2017 г.

В същото време през 2018 г. продължава да се отчита увеличение на изкупеното мляко в Европейския съюз с около 1,2% . Според проекция в доклад на Еврокомисията за средносрочните перспективи пред селското стопанство, производството на краве мляко ще нарасне с 16 милиона тона до 2030 г.

Страните, постигащи по-ниски производствени разходи заради добра ефективност или високи добиви (Ирландия, Холандия, Полша), успяват най-добре да се възползват от настъпващите промени, докато най-засегнати се оказват южните страни в Евросъюза. Фокусът при производството в Съюза ще бъде върху продуктите с добавена стойност, при които преработвателите имат конкурентно предимство.

Споделете.

Коментирайте

Close