Започва раздаването на ваучери за гориво

0

От понеделник дават ваучерите за гориво на земеделските стопани

Раздаването на ваучери за гориво на земеделските стопани започва в понеделник, 19 май. Ваучерите вече са при нас и съставихме график за получаването им, съобщи началникът на Областната земеделска служба в Пловдив Ружди Селим.

Ваучерите за гориво се отпускат по линия на държавната помощ “Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез предоставяне на ваучери за гориво”. Приемът на декларации за предоставянето на държавната помощ приключи в края на февруари, а подадените декларации са 18 234, съобщиха от аграрното министерство. Прогнозното количество газьол е 270 милиона литра. Ще бъдат предоставени 57 000 ваучера.

Най-много ваучери ще бъдат раздадени в регионите на Добрич (10% от цялата помощ), Плевен, Ямбол, Пловдив и Стара Загора. В област Варна са кандидатствали 774 фермери, които ще получат през първия етап на помощта 2426 ваучера на стойност над 3,3 млн. лв, съобщи земеделският министър Димитър Греков.

Ваучерите за гориво предоставят отстъпка от 31 стотинки

Помощта е в размер на 84 милиона лева. Така отстъпката за гориво е 31 стотинки. По този начин земеделските производители ще получат 50% намален акциз от страна на държавата.

Раздаването на ваучерите за гориво ще става в общинските служби по земеделие. Стопаните трябва да представят документ за самоличност и талон за регистрация по Наредба № 3 за стопанската 2013/2014 г. На този етап фермерите получават 60% от заявеното прогнозно количество гориво, използвано за земеделски нужди. Остатъкът от помощта до 40% ще бъде даден в началото на 2015 г.

Ваучерите за гориво не може да се разменят срещу пари

Ваучерите ще се предоставят до 20 юни т.г. Те се използват само и единствено за получаване на газьол и не се разменят срещу пари. С тях земеделските стопани могат да закупят гориво от бензиностанциите.

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и мероприятия, свързани с отглеждането на животните.

Споделете.

Коментирайте

Close