Вкуси България със SlowTours.bg

Изнасяме олио и вино за Китай

0

Договорихме износ на българско олио и вино за Китай

Две български компании започват износ на вино и олио за Китай. Договорите бяха подписани по време на Българо-китайския бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата в столицата.

“Винпром Пещера” и китайската компания “Sinopharm plastic” подписаха договор за износ на българско вино с общ обем 5 млн. щатски долара, а “Кабакум Груп” и “Sinopharm Group” се договориха за износ на слънчогледово олио за 1,5 млн. евро.

“Sinopharm Group” е основана през 1919 г. и е най-голямата в сферата на фармацията в Китай. Оборотът й е 26 млрд. щатски долара за 2012 г. През 2013 г. компанията възнамерява да внесе в Китай 300 000 литра олио.

Форумът бе открит от Н. Пр. Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България. Той подчерта, че събитието се провежда в контекста на изявление на премиера на Китай – Ли Къцзян, за намеренията на страната да отпусне 10 млрд. щатски долара кредит за страните от Централна и Източна Европа. Средствата ще бъдат насочени за засилване на сътрудничеството със страните от региона и подобряване на тяхната инфраструктура.

Китай е номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на ЕС. При износа на България извън Европейския съюз Китай заема второ място след Турция. Тенденцията показва, че в следващите години Китай ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света.

Всяка година се отбелязва ръст от 31,7% в стокообмена между България и Китай, съобщи Бао Линг, зам.-генерален директор на департамента за външна търговия към министерството на търговията на Китай.  Вносът от азиатската държава у нас за периода 2009-2012 г. бележи ръст от 80%.

Споделете.

Коментирайте

Close