Вкуси България със SlowTours.bg

Как да се избавим от голите охлюви на полето и в оранжерията

1

Градините и площите със зеленчуци се изпълват с голи охлюви, когато времето захладнее и започнат дъждовете. Тези вредители, въпреки че изглеждат мудни, всъщност са много пъргави в унищожаването на културите. Голите охлюви в хода на еволюцията са загубили своята черупка. Тъй като за разлика от другите охлюви нямат черупка и съответно никаква естествена защита, те търсят места на сянка и с висока влажност.

Как да се избавим от голите охлюви?

Един от най-любимите деликатеси на голите охлюви е зелето. Тези мекотели не са придирчиви и активно се хранят освен с всички популярни видове зеле, но и с карфиол, броколи, китайско зеле, брюкселско зеле. Не бива да забравяме, че борбата с вредителите по зеленчуците започва с превенцията, тъй като е много по-лесно да се предотврати нападение от голи охлюви, отколкото да се справим с последствията.

  • Растенията не трябва да бъдат засадени прекалено близо едно до друго. Оптималното разстояние между тях трябва да е 50 х 50 см.
  • Разчиствайте редовно растителните отпадъци в двора и на полето, защото плужеците обичат да се крият по сенчестите места в купчините растителни остатъци.
  • Систематично премахвайте тревата и всички видове плевели – те също са подслон за голите охлюви.
  • Препарати против голи охлюви – може да опитате с различни разновидности препарати, като повечето от тях са във вид на гранули, които се разпръскват по повърхността на почвата.
зеле охлюви

Зеле, нападнато от голи охлюви

Ако нашествието от голи охлюви не е твърде голямо или ако предпочитате народните средства за борба с тях, използвайте методите, описани по-долу.

Капани за голи охлюви

Борбата срещу голите охлюви се състои в това да идентифицирате слабите им места и тогава интелигентно да нанесете удар. Както вече стана дума, през дена голите охлюви обичат да се крият по сенчести и влажни места, а с настъпването на тъмнината напускат своите убежища и излизат да търсят храна. Заложете капан, за да примамите охлювите и после да се избавите от тях.

Бира като стръв

Вземете чаши за еднократна употреба и в късния следобед ги закопайте на различни места в градината, така че краищата им да са на нивото на почвата. Налейте малко бира във всяка чаша. Голите охлюви са големи фенове на тази опияняваща напитка, въпреки че е вредна за тях. Още сутринта ще намерите в чашите мъртви вредители. Това, което остава, е да се отървете от тях. Най-добрият начин е да ги хвърлите за храна на кокошките. Вместо бира можете да използвате други течности, които голите охлюви обичат: ферментирали плодови напитки, сокове, сиропи.

Фалшиви укрития

Можете да направите фалшиви укрития за голите охлюви и после да ги съберете на ръка. Намажете дървена дъска за рязане с кисело мляко или друг млечен продукт и я опрете някъде с намазаната страна надолу. Охлювите ще надушат приятния за тях аромат и през нощта ще здопълзят при примамката. На сутринта под дъската ще намерите голямо количество от слузестите вредители.

Можете да разхвърляте в градината парчета балатум или линолеум, тъй като голите охлюви ще се скрият отдолу. На сутринта ще намерите много от тях в своеобразния капан.

Как да се избавим от голите охлюви в оранжерията

Голите охлюви се разпространяват не само по културите на открито, но и по тези в оранжерии и парници. Опитните земеделци съветват да се борим с охлювите по този начин: разпръснете в междуредията шума и листа от различни растения (най-добре е да изберете такива, каквито се харесват на голите охлюви като домати, зелени салати, краставици). Охлювите ще нападнат примамките и после ще се скрият под шумата. На сутринта растенията се събират, заедно с охлювите и техните личинки, и се унищожават.

Кои миризми отблъскват голите охлюви

Голите охлюви не понасят някои миризми като лавандула, дафинов лист, тамян,  мащерка, градински чай, магданоз, розмарин и др. Посадете тези растения в двора си, заедно с овощните култури. Така ще защитите градината си от много вредители.

Чакъл и груби настилки

Има още един добър способ за борба с голите охлюви – те са чувствителни към груби, островърхи и ръбести повърхности. Затова оградете своите зеленчуци с дребен чакъл, натрошени черупки от яйца или орехи, които ще попречат на голите охлюви да достигнат до зеленчуците. Ако има възможност, използвайте натрошени морски раковини от рапани и миди – техните остри ръбове ще отблъснат вредителите, а освен това ще изтраят и дълго време в градината и на полето.

Споделете.

1 коментар

  1. Недялко Досев on

    хубава статия, но аз се занимавам с производството на зелени подправки включително и мащерка, Вие пишете че голите охлюви бягат от тези култура… напротив крият се в нея… в розмарина не съм ги виждал!

Коментирайте

Close