Caryx

Биодинамичното земеделие – наука или философия?

0

Джон Честър, филмов режисьор от Калифорния, решава да изостави добре платената си работа и да се захване с биодинамично земеделие. Не станах фермер с надеждата да изхраня света, а да направя това за съседите си и да дам добър пример. Ако всеки постъпи по този начин, това ще се популяризира и много хора ще започнат да се занимават с биоземеделие, казва Честър.

Той и жена му Моли създават биодинамичната и органична ферма Apricot Lane в Муурпарк, Калифорния, върху площ от 213 акра (около 862 декара – б. р.). Двойката отглежда 100 вида различни зеленчуци, 75 сорта костилкови плодове и много животни – шотландски високопланински говеда, прасета, кокошки и пилета, патици, овце, коне и овчарски кучета. Миналата година тяхната ферма е призната от Северноамериканската пеперудена асоциация (North American Butterfly Association) и Националната федерация за дивата природа (National Wildlife Federation) за силно подкрепяща природата, а обикновено тези признания не се дават за ферми.

Броят на биодинамичните ферми в САЩ постоянно се увеличава

Apricot Lane е част от непрестанно нарастващото движение на биодинамичните ферми. Броят им в САЩ постоянно се увеличава, казва пред в. Гардиън Елизабет Канделарио, съдружник в неправителствената организация Demeter USA, която сертифицира биодинамични стопанства и продукти.

През миналата година е отчетен ръст от 16% спрямо 2015 г. и биодинамичните стопанства в САЩ вече заемат 21 791 акра (близо 88190 декара – б. р.). По-рано през тази година Demeter USA започна да изследва проби от повърхностния почвен слой в биодинамичните ферми. Проучването има за цел да установи дали качеството на почвата в биодинамичните стопанства се подобрява. „Това ще даде инструмент на земеделските производители, които се фокусират върху здравето на почвата и ще популяризира ролята на биодинамичното земеделие за намаляване въздействието от климатичните промени“, казва Канделарио.

Биодинамична ферма

Честър и Моли в своята ферма Apricot Lane

Какво отличава биодинамичното земеделие от органичното?

И така – какво отличава биодинамичното земеделие от органичното? Австрийският философ и езотерик Рудолф Щайнер въвежда биодинамичните принципи като насърчава земеделските производители да погледнат към космоса преди засаждане на културите и прибиране на реколтата.

Биодинамичният календар се основава на позиционирането на звездите и луната. Въпреки че много биодинамични земеделски производители използват лунния календар, това не е изискване за сертифициране от страна на Demeter. Все пак сертифицирането включва девет от практиките на Щайнер, основани на билки, минерални вещества и животински тор във вид на компост и спрейове за полето. Един от методите за отглеждане на Щайнер е да се вземе кравешки тор, да се постави в рог от крава и да се зарови в земята през зимата. После се разтваря във вода и се връща в почвата. Последователите на биоземеделието вярват, че това стимулира растежа на корените.

„Кравешкият тор е плътен материал, богат на хранителни вещества“, казва Канделарио. „Поставен в рог от крава под земята, където температурите през зимата са постоянни, торът ферментира. Когато се извади, материалът прилича на шоколад и има приятен аромат на земя. Смесва се с вода и върнат в почвата той пряко въздейства върху микробния й баланс.“

Въпрос на вяра или факти са ефектите, приписвани на биоземеделието?

Много от специалистите по хортикултура гледат скептично на методите на Щайнер, тъй като смятат, че те не са основани на научната методология, а на мистицизма. Причината е, че не могат да бъдат тествани и валидирани, няма и категорични доказателства, че тези практики подобряват качествата на почвата и растенията. Затова експертите са на мнение, че ефектите, приписвани на биоземеделието, са въпрос на вяра, не на факти.

„Учението на биодинамичното движение е противоречиво, защото в основата си е философия, а не наука“, казва Линда Халкър-Скот, доцент и градски градинар в Центъра за прецизни и автоматизирани селскостопански системи във Вашингтонския държавен университет. „Това е заплитане на някои добри, научно базирани органични практики с алхимия, астрология и хомеопатия“

Докато по-духовните и неконвенционални аспекти на биодинамиката не се харесват на всички земеделски производители, за някои личната връзка със земята е от решаващо значение за тяхната селскостопанска практика. „Може да намерите някои, които практикуват биодинамика, защото това е здрава агрономическа система, която доставя реални ползи на фермата като по-здрава почва, по-добри култури, по-жива екология“, казва Канделарио. „Може да намерите и някои биодинамични фермери, които биха се съгласили с всичко това, плюс да описват личните си отношения с фермата и нейното място в природата“.

Според стандартите на Националната органична програма това, което е забранено при биологичното производство, не е позволено и при биодинамичното. Не се разрешават химикали, които увеличават антиоксидантите в растението, за да може по-лесно да се бори с болести. Генното инженерство също попада в графа „забранено“.

Биодинамичното земеделие изисква 50% от фуражите да бъдат произведени в стопанството

Все пак има някои различни аспекти – при биоземеделието е разрешено да се използват органични пестициди и препарати, докато при биодинамичното се изисква фермата сама да отговаря за своята продукция. Чрез ротация на културите и интеграция на животновъдството е възможно да се постигнат тези резултати. Биологичното земеделие разрешава внасянето на органични фуражи от всяка точка на света, а биодинамичното фермерство изисква 50% от храната да бъде произведена на територията на фермата. Биодинамичното земеделие третира фермата като жив организъм, автономен и на самоиздръжка, казва Канделарио.

Яйца

Яйцата от биодинамичните ферми са от птици, хранени само с трева

Честър споделя, че в неговата ферма природата решава как да се справи с нашествията. Миналата година бившият режисьор е имал проблеми с нападение от гол охлюв. Честър казва, че е можел да изсипе пестициди и да избие или прогони всички неприятели, но е решил да остави природата да се справи с това. Затова оставил патиците си да се хранят с охлювите и резултатът бил великолепни пачи яйца.

Биодинамичното земеделие е въведено за пръв път през 1924 г. Все още има само около 300 сертифицирани биодинамични ферми в САЩ, в сравнение с 21 781 сертифицирани биологични стопанства. Днес общият пазар на биологични продукти на дребно в САЩ се оценява на над $39 млрд., в сравнение със 75 млрд. долара в световен мащаб. Но докато делът на биопродукцията расте, биодинамичното земеделие изостава. Проблемът е в ниските добиви, неконвенционалните и неустойчиви практики и липсата на подкрепа от страна на градинарската общност. Но въпреки скептицизма и липсата на научна обосновка, търговците на дребно и потребителите задвижват търсенето.

Биодинамичните продукти се търсят и приемат добре от потребителите

„Биодинамичните продукти се приемат добре от хората и имат висок процент на търсене. Някои хора просто вярват, че това е по-здравословно за тях, други ги купуват заради начина на производство и любовта, с която е отгледано всяко едно растение, а трети просто са емоционални и макар да не си обясняват научно биодинамиката, вярват че това е нещо добро“, казват експертите.

Фермата на Честър снабдява със здравословни продукти предимно местните малки магазинчета, като се надява така повече хора да разберат за новата тенденция при производството на храна. С друга част от продукцията си бившият режисьор снабдява няколко ресторанта, а за някои продукти е разработил и специални онлайн пазари. Честър споделя, че за него фермата е нещо живо, нещо което диша и ако му отдадем заслужената грижа, ще ни се отблагодари.

Снимки: в. Гардиън

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close