Вкуси България със SlowTours.bg

Признават независимостта ни още на Колумбовото изложение през 1893 г.

0

Американският град Чикаго първи в света признава България за независима от Великите сили държава след Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това става по повод прочутото Колумбово изложение през 1893 г., описано от Алеко Константинов в пътеписа „До Чикаго и назад”. Официално страната ни е призната за независима държава на 22 септември 1908 г.

На любопитния исторически факт се натъква първият ни генерален консул в Чикаго (2005-2009 г.) и председател на фондация „Приятели на Чикаго” Иван Сотиров. Той прави проучвания в библиотеката на архива в Чикаго и открива публикация в „Чикаго Трибюн”, наречена „Спечелено от българите”. Подзаглавието е „Турция и Русия победени в дипломатическа битка”.

Статията разказва, че Великите сили са се противопоставяли на участието на страната ни в Колумбовото изложение и след дипломатическа битка, с намесата на българина Вълко Шопов, Чикаго решава да ни позволи като независима държава да участваме със свой павилион.

Шопов е бил българският представител на изложението. Роден е през 1856 г. в Меричлери, син е на един от първите протестанти там. От средите на протестантите произхождат първите български преселници в САЩ, свидетелства Маньо Стоянов в статията си „Начало на протестантската пропаганда в България”, публикувана през 1964 г. в бюлетина на Института по история към БАН.

В годините след Априлското въстание и опожаряването на Тракия, Шопов учи в Американския колеж в Пловдив. По това време в града пристига лейди Емили Странгфорд, която подпомага жертвите на турските зверства. По препоръка на учителя им Джеймс Франклин Кларк, който е американски протестански мисионер, няколко будни българчета, сред които и Вълко Шопов, са отведени от лейд Странгфорд да се образоват в Англия. Така Вълко става неин стипендиант и следва химия и естествени науки в „Кингс колидж” в Оксфорд.

Вълко Шопов

Вълко Шопов

По-късно той се завръща у нас, започва научни изследвания на минералната вода в родния си град. Работи като учител в пловдивското училище „Св. св. Кирил и Методий“ и в Девическата гимназия. Става един от учредителите на акционерното копринарско дружество „Свила“, два мандата е управител на Търговско-индустриалната камара, а в периода 1906-1908 г. е кмет на Пловдив.

С Америка го свързва не само номинацията му от България за наш представител на Чикагското изложение, но и неговият брат Даниел, изпратен във Вашингтон да се подготвя за пастор. Приема американско гражданство и променя името си на Дейвид. Той оказва огромна помощ на брат си Вълко по време на световното изложение. Синът на Дейвид – Ричард Шопофф, едва 11-годишен пише първото си писмо до „Обзървър”: „…Братът на баща ми беше българският представител на световното изложение в Чикаго, а татко му помагаше там…”.

Българските аби за войската, представени на Колумбовото изложение от смолянския търговец Киряк Данчо, печелят златен медал. По това време той притежава големи складове в Одрин и продава абите в цялата Османска империя. Внучката му Йорданка Лозанова пази грамотата от Колумбийската сенатска комисия на САЩ. Преди 4 г. документът за пръв път бе показан пред публика в Смолянския исторически музей.

Писмо до Обзървър

Факсимиле от писмото на Ричард Шопофф до „Обзървър”

Вълко Шопов е споменат и в пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад”: „…Без да почиваме, ние тръгнахме към изложението, като решихме, че няма да се отбиваме, догдето не намерим в българския отдел г. Шопова, нашия представител…”

”Когато Шопов пристига в Чикаго за представянето на България на Световното изложение, то се превръща в бойно поле с различни сцени – Вашингтон, Русия, Турция”, разказа бившият ни консул там Иван Сотиров. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България нито една от Великите сили не признава българската държава. Турската страна предявява претенции да участваме в изложението под нейна шапка, тъй като все още се водим васална държава. От друга страна Русия също се обявява против това страната ни да подчертае индивидуалността на народа си и поддържа становището на своя враг Турция.

Двете страни започват дипломатическа война срещу България. Държавният департамент на САЩ оставя на управата на Чикаго да реши този въпрос, където заседава Комитетът на изложението. След три седмици дипломатически спорове, Вълко Шопов доказва със солидни аргументи, че България има право и заслужава да участва със свой павилион като независима държава. Така печелим голямата дипломатическа битка с Великите сили по пътя си към независимостта, призната едва през 1908 г.

Споделете.

Коментирайте

Close