Как да спасим ударената от градушка зеленчукова градина

0

Възможно ли е да спасим зеленчуковата градина, ударена от градушка? Можете, ако действате бързо, съветва агрономът Николай Седов. Ето шест стъпки, които градинарите от Плевенско, Ловешко, Врачанско, Сливенско, Пловдивско и останалите райони на страната, където паднаха градушки, трябва да предприемат.

Позволете на зеленчуците да дишат

След градушка около корените на зеленчуците се образува земна кора. Обикновено корените на растенията оцеляват, но тази кора им пречи да дишат. Внимателно разрохкайте почвата на дълбочина около 1,5 см, като се стараете да не наранявате корените на пострадалите растения.

Заровете корените

Когато градушката е изровила част от пръстта в междуредията и корените на зеленчуците са се оголили, засипете ги внимателно. Не е необходимо да затрупвате с повече от 5 см почва, тъй като растението ще насочи всичките си сили към образуването на корени, а не към растежа, а това ще забави плододаването.

Внимателно огледайте градината

Отстранете счупените стъбла и листа, напълно унищожени от градушката. Ако по картофите или доматите са останали разклонения с поне по две листа, растенията могат да бъдат спасени. Оставете по две разклонения на всеки корен, а ако те имат съцветия, нека също са не повече от две. Прекъснете върховете им.

Пръскане с листни торове

Повечето агрономи препоръчват пострадалите растения да се напръскат с комбиниран листен тор, който съдържа макро- и микроелементи. Това третиране ще им помогне да се възстановят от стреса, причинен вследствие на градушката.

Листните торове се усвояват бързо и подпомагат вегетацията. В торовете от ново поколение се съдържат допълнителни съставки, които помагат за калцирането на раните и за предотвратяването на различни зарази.

Градушка с. Българене

Силна градушка падна в плевенското с. Българене на Гергьовден

Третиране с карбамид и азотни торове

Напръскайте с разтвор на карбамид (200 г на 20 литра вода за едно денонощие), така че през пукнатините и раните, причинени от градушката, да не проникне бактериална инфекция. За растежа на доматите помага и уреята или друг азотен тор.

Агрономът Николай Седов не препоръчва пръскане на пострадалите от градушка растения с фунгициди, особено с меден сулфат и бордолезов разтвор, за да се избегнат изгаряния. В допълнение, тези препарати могат да забавят възстановяването на зеленчуците от нанесените поражения.

При тежки щети от градушка – засадете нов разсад

Ако щетите, причинени от силната градушка, са големи и смятате, че насажденията не могат да бъдат възстановени, тогава засадете нов разсад на мястото. При избора на култури имайте предвид, че сезонът на растеж ще е по-къс.

Споделете.

Коментирайте

Close