Как да възвърнем плодородието на почвата в зеленчуковата градина

0

Подобряването на почвата се оказва най-важното нещо за един земеделец. Без значение дали отглежда зеленчуци, овошки или зърнени култури. Първата и основна стъпка за плодородна почва е тя да не се копае, оре и т. н. Най-добрият микробиолог по почвите в света д-р Илейн Ингъм казва, че не съществува почва, която да не може да отгледа страхотни култури. Това което прави плодородна една почва, са микроорганизмите, хилядите малки животинки: бактерии, червеи, гъбички и т. н. Когато ровим в почвата, ние ги убиваме, макар че главно копаем, за да убием плевелите и за да стане почвата рохкава.

Оказва се обаче, че има доста по-добър и дори по-лесен начин за решаването на тези проблеми. Това е покриването на почвата или така нареченото мулчиране. Много неща могат да се използват: слама, шума, окосена трева, дървени стърготини, дори и вестници и картони. Важното е почвата да е покрита и защитена. Тогава влагата не се изпарява, а плевелите изчезват напълно, когато пластът от мулч е достатъчно дебел. Самите растителни остатъци, с които се покрива почвата, се разлагат и я наторяват. Всеки трябва да опита различни варианти, за да види кое върши най-добра работа за него. Най-добре е да се покрие земята през есента. Точно както в гората листата падат през есента.

Много важно е почвата да не се обръща – тя трябва просто да се покрие с растителните остатъци. Всички знаем, че в гората е най-плодородната почва. Това е така, защото никой не я копае, защото всяка есен почвата се покрива с листа, и защото в гората има повече гъбички (микориза). В поредицата видеа в тази статия ще видите вероятно най-добрият земеделец в света на име Пол. Той е открил най-простия и добър начин на земеделие.

Благодарение на лошия си късмет, Пол попада на място, където няма вода. Отчаян, чудейки се как ще отглежда градина, забелязал, че гората около него расте чудесно и без никой да прекопава, полива, плеви, наторява, пръска. Отишъл в гората, разровил шумата и видял, че почвата е влажна, а било лято. Решил да опита по същия начин да покрие и своята почва, за да запази влагата. След многото си опити видял, че най-добра работа вършат надробени клонки и листа.

Изненадващо обаче ползите не били само в запазването на влагата, но и много други: растенията започнали да растат по-големи, по-малко боледували, по-малко буболечки ги нападали, защото те ставали по-здрави, а най-вече храната започнала да става все по-вкусна. Причината за всичките тези положителни резултати била в подобряването на почвата – това, че той осигурил защита за всичките малки милиарди животинки в нея.

Веселин Спасов се занимава с органично земеделие. Трупал е опит в наши и чуждестранни ферми. Има зеленчукова градина, разсадник за дръвчета, създава и масив с 5 дка овошки по метода гора градина.

Споделете.

Коментирайте

Close