Черните диаманти – красивите ябълки от планините на Тибет

0

Черните ябълки, наричани Бляк Даймънд (Black Diamond – Черен диамант, б. пр.) са рядък сорт от семейството на ябълките на Хуа Ню (известен още като Чайнийз Ред Делишъс – Chinese Red Delicious). Създаден в Нова Зеландия, той е бил пренесен в Китай и отгледан при специални условия в префектура Нийнгчи.

Черни ябълки

Ябълките Черен диамант

Името им е малко подвеждащо, защото цветът им не е точно черен, а по-скоро много тъмен оттенък на лилаво. Той се дължи на специфичната им география – Черните диаманти растат в префектура Нийнгчи в планините на Тибет, където получават много ултравиолетова светлина през деня.

Там денем става горещо, а нощем температурата пада драматично надолу. Това е причината кожицата на ябълките да добие този дълбок, тъмен до почти черно цвят. Месото на ябълките е бяло като на всяка друга ябълка, хрупкаво и вкусно. сортът няма нужда от торене, устойчив е на студ и има естествена защита от неприятели.

Ябълки Black Diamond

Почти черният цвят на Black Diamond се дължи на климата в Тибет

Проблемът при черните ябълки е, че поради ниските нощни температури те имат много по-нисък от средния темп на растеж. Докато повечето сортове ябълки достигат зрялост от 2 до 5 години, Бляк Даймъндс изискват не по-малко от 8 години.

Освен това, само около 30% от добивите отговарят на стандартите за съответствие на цветовете, за да бъдат продавани като премиум качество, коментира Марк Вийдър, ботаник, фермер и основател на Farmacy Beauty.

Въпреки че имат красив външен вид, черните ябълки Black Diamond нямат по-висока хранителна стойност от повечето търговски сортове, смята Бони Таб-Дикс, основател на сайта BetterThanDieting.

Black Diamond Ябълки

Черните ябълки са много скъпи

“Средната ябълка осигурява 4 грама фибри, около 100 калории и съдържа флавоноид, наречен епикатехин, който намалява кръвното налягане и поддържа сърцето здраво”, казва диетологът.

Ябълки Arkansas Black

Американските черни ябълки Арканзас Бляк

Макар че тези красиви ябълки не са по-хранителни от останалите сортове, те определено са по-скъпи. В момента има голям избор от черни ябълки от градините на Нийнгчи във висококласните супермаркети в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън. Предлагат се в подаръчни кутии от 6 до 8 плода, а цената на всеки един плод започва от $7 и може да достигне 20 долара.

Подобни черни ябълки се отглеждат и в американския щат Арканзас. Те носят името Арканзас Бляк (Arkansas Black). Макар и да не са чисто черни, те имат по-наситен тъмен цвят от стандартния Red Delicious. Берат се късно наесен и се оставят да престоят няколко месеца. През това време месото им става крехко и придобива приятна за консуматорите сладост.

Споделете.

Коментирайте

Close