Вкуси България със SlowTours.bg

Как Лесковачката скара завладя кралица Елизабет, Шарл де Гол и София Лорен

0

Когато през 1972 г. британската кралица Елизабет и лидерът на бивша Югославия Йосип Броз Тито летят от Белград до Брион, край сръбската скара с дървени въглища и ароматно говеждо в единия ъгъл на самолета шета майсторът на лесковачкия рощил Миодраг Глигориевич.

Наричан още Драги Буре, той успява да очарова с уменията си кралското семейство. Години след смъртта му името на Миодраг Глигориевич в столицата на сръбската скара Лесковац се произнася с дълбоко уважение, защото това е човекът, усъвършенствал рецептата на своите предци и понесъл по света славата на Leskovački Šmekalica и Leskovački voza, плескавица, вешалица, ущипци…

Драги Буре сръбска скара

Драги Буре – големият майстор на сръбската скара

Голямата тайна на сръбската скара е в три неща – качественото говеждо месо, което трябва да кълцано, а не мляно, в подправките и в дървените въглища, разказва екскурзоводът от Северозападна България Валентина Йорданова. И до ден днешен производството на дървени въглища е основният поминък на жителите на бедните планински села в района на Джердапската клисура. От двете страни на пътя се издигат куполите на зиданите пещи за въглища и плавно издишат дима от сушенето на дървата. Дървените въглища се получават от суха дървесина с нагряване до около 450-500 градуса без достъп на въздух. Това се нарича процес на суха дестилация.

Пещи за дървени въглища

Пещите за дървени въглища са основният поминък в планинските села на Сърбия

В този край на Сърбия пещите са единственият поминък от векове, а мирисът от тях е и този на сръбската скара. В Лесковац тя се приготвя по един същи начин през последния половин век. Взима се месо от предната вратна част и се посолява. Нарязва се на парчета и се оставя за 24 часа в дървено корито, покрито в лед. След това се накълцва и отново се покрива с лед за още 24 часа, преди да се изпече. Специфичният вкус и аромат на месото, приготвено по този начин на сръбска скара, очароват семейството на кралица Елизабет.

“Не мисля, че ставаше дума просто за вежливост и внимание към домакина. Кралицата, принцеса Ана и принц Филип бяха искрено възхитени и искаха да ядат сръбска скара в Белград, преди да напуснат Югославия”, разказва Драги Буре, припомняйки си първите групи държавници и дипломати, които се радват на специалитетите му. Сред тях са държавните лидери Никита Хрушчов, Шарл де Гол, Салвадор Алиенде, Вили Бранд, Алдо Моро, Янош Кадар, Леонид Брежнев, Валери Жискар д`Естен, Джими Картър, актьори като София Лорен, Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър, гостите на Белия дворец на Тито. Драги Буре често бил изпращан в Белград да пече рощил за гостите на Тито, но имал важното задължение да опитва храната дори преди представителите на службите за сигурност и протокола.

Кралица Елизабет сръбска скара Тито

Ген. Тито посреща британската кралица Елизабет

Вече повече от 30 г. сръбският град Лесковац събира ценителите на сръбската скара на традиционния фестивал “Рощилиада”. За първи път той се организира през 1965 г. След прекъсване през 1989 г. празникът е възобновен и събира ценители на скарата всеки август. Това е най-големият фестивал за печено месо в Югоизточна Европа, а интересът към него се увеличава непрекъснато. Гостите са над половин милион, като няколко хиляди души са българи. В програмата са състезания между майсторите на скарата за направата на най-голямата плескавица. Досегашният рекорд е тегло близо 60 кг и диаметър от 150 см.

“Всеки яде с удоволствие, но ако прочетете някъде истории за някаква конкретна рецепта, да знаете, че са фалшиви”, предупреждава навремето Драги Буре. “Както казваше и дядо ми, от когото научих този занаят, най-важното за сръбския рощил е любовта към работата, доброто говеждо и гостоприемството”.

Споделете.

Коментирайте

Close