На плескавица, каймак и дюлевица в сръбска Стара планина

0

Сърбия не е място, което да вкусите и опознаете за един уикенд, но това кратко време със сигурност ще ви стигне да се насладите на скара от истинско месо, сирене и кашкавал с аромат и вкус на мляко, на сръбския каймак, кебапчета, бира “като едно време” и прочутата печена дюлева ракия. И ако се чудите защо в Пирот всеки втори говори български, то не е защото от IX век до Берлинския договор през 1877 г. районът е бил включен в състава на българската държава и споделял нейната съдба.

Причината местните да говорят почти перфектен български е в това, че всяка седмица градът се оглася от българска реч и се превръща в притегателно място за пазаруване, особено за софиянци – столицата ни е едва на 86 км от красивото сръбско градче. Пътни такси в Сърбия не се плащат, а за да влезете в страната, благодарение на подписана двустранна спогодба, ви е нужна само лична карта.

Пазар Пирот

На пазара в Пирот може да се купи всичко

На пазара в Пирот може да се купи всичко – от пресни и сушени плодове и зеленчуци, през яйца и сирене, колбаси, вино, сиропи от горски плодове и коприва, медена, сливова, крушова и дюлева ракия, билки, лечебни мазила, цветя и дори фиданки по три лева бройката.

Една от българките, дошли тук да се снабдят с качествена храна, е Мария от Пловдив. “Пазарувам за своето и още няколко семейства”, казва пловдивчанката, която знае къде се продава най-вкусната плескавица, свинско и телешко месо, айвар, сирена, кашкавали. Тя купува от тук дори пиво и хляб, защото е гарантирано, че те нямат никакви добавки и изкуствени примеси.

Пазар Пирот

Производители продават качествени колбаси

“С нас до Сърбия и Турция пътуват много хора, чиито семейства оцеляват благодарение на тази възможност – да си купят качествена и евтина храна и да се запасят за месеци напред”, казва Иван Титеряков от туристическата компания “Арива травъл”. Че храната е качествена не подлежи на съмнение – сърбите са толкова ревностни християни, че и през ум не им минава да лъжат и мамят в състава на храните.

От месарниците около пазара в Пирот може да се купи свежо телешко месо за около 10 лв. за килограм, агнешкото е 11 лв., сиренето навсякъде върви по около 10 лева. Тарелка с десет плескавици и няколко пилешки вретена, увити в було, също излизат около 10 лева.

Повечето месарници предлагат като безплатна услуга и да изпекат на място месото или колбасите, които сте си купили. Стандартната кофичка кисело мляко е 40 динара (около 0,70 ст.), но ако сте в магазин за млечни продукти не пропускайте сръбския млечен специалитет, който напомня на катък с чушки, както и прочутия каймак.

Той е като сметана, но е много по-вкусен, обясняват сръбските търговци. Каймакът е горният гъст слой на истинското мляко, който се събира, съхранява се в специални съдове, леко се осолява и се оставя да узрее известно време, докато се втвърди. Цената му е смешна, а колко е вкусен върху препечена филийка!… За разлика от страните в Европейския съюз, Сърбия изглежда няма проблем с дефицит и съответно високи цени на кравето масло. Половин килограм “масалац” струва точно 5 лева. И да, лева – на повечето места в Пирот можете да платите както с динари, така и с евро и с българска валута.

Плескавица

Прочутата сръбска плескавица

Ако сте приключили с пазара до обяд, тихият ленив следобед в Пирот е най-подходящото време за плескавици и пиво. Плескавицата се прави от мляно месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, черен пипер и други подправки, но има вариации – гурманската плескавица е с кашкавал, но има и такава, приготвена с каймак. Върви най-вече с пиво, като едни от най-хубавите сръбски марки са “Jelen” и “Зајечарско пиво”.

Като стана дума за пиво, едва ли ще си тръгнете от Пирот без поне една бутилка от прочутите местни ракии. Най-известна е дюлевицата, която ухае сладко и е доста силна. Сърбия е прочута с качествените си ракии, като плодовата напитка направи лоша шега дори на бившия сръбски президент Томислав Николич. По време на големите наводнения в Сърбия през 2014 г. държавният глава се прочу в медиите с това, че докато страната му се дави, той пече ракия в ароматния съпровод на димящи шишове.
Ракия
Търговците в Пирот продават ракията твърдо на 10 лева, но ако си купите от магазин в близост до туристическа забележителност ще платите двойно. Това пак не е гаранция, че дюлевата ракия е направена от дюли. Експерти казват, че производителите на истинска ракия в Сърбия са много малко – едва 5-6 дестилерии, от които две се намират в манастири. Те са обединени в асоциация – “Производители на природна ракия”.

Затова от пазара най-вероятно ще купите сливова ракия с дюлева есенция, или пък гроздов или ябълков дестилат, смесен с дюлев дестилат с много захар за вкус и аромат. Но макар повечето купувачи да знаят тази пикантна подробност, не се отказват от двойно препечената дюлевица.

Кръчма Код Влайке

Култовата кръчма “Код Влайке”

Култови места за хапване в Пирот са “Ладна вода” – малка кръчма в двора на автентична къща музей, както и “Лане мое”, където вечерите в петък и събота има жива музика и е много весело. Ако отдавна обаче не сте стъпвали в истинска кръчма с предимно мъжка клиентела, плетени кошове вместо лампи, стенописи с хедонистични и исторически сюжети по стените и фамозни чисти покривчици с щампи на шевици, мястото е “Код Влайке”. Музиката, обратно на битовите очаквания, е основно рок, R&B и фънк, а бирата върви по 100 динара (около 1,35 лв.), колкото и фантата.

Храната прави борбата, са казали старите мъдреци, но и душата трябва да се храни. Не пропускайте да посетите градския парк в Пирот, Етнографския музей на Понишавието (Старата къща), както и Момчиловата крепост. Според легендата тя е построена през XIV в. от родопския български владетел Момчил войвода, но за това няма сигурни исторически доказателства.

Момчиловата крепост

Момчиловата крепост в Пирот

По това време Нишко-Пиротският район е бил в границите на българската държава. Калето в Пирот, наричано още Замъка или Момчилов град е почти точно копие на крепостта Баба Вида във Видин и е сред най-добре запазените днес, в сравнение с твърдините Свърлиг, Темск и самия Ниш. Пиротската крепост е обявена през 1979 година за паметник на културата от огромно значение и е защитена от законите на Република Сърбия.

Следващата дестинация е женският Темски манастир “Св. Джердже” (“Свети Георги”) по поречието на река Темещица. Отстои на по-малко от 50 км от Пирот. Обителта съществува от XVI век и е била културен център на района. Тук през XVIII век е написан Темският ръкопис „Из душевного обреда в’ неделных днех слова избрана. На прости язык болгарскій“. Автор е тогавашният игумен на манастира Кирил Живкович от Пирот. В ръкописа, който днес се пази в библиотеката в Ниш, са описани български белоградчишко-трънски и торлашки диалекти.

манастир "Свети Георги"

Темският женски манастир “Свети Георги”

Друг православен паметник в района е храмът “Пресвета Богородица”, който е единствената източноправославна църква, построена в комбинирането на романската, готската и моравската архитектури. По пътя, който ще ви отведе от манастира за нощувка в чудното етно село “Стара планина”, можете да се полюбувате и снимате край планинските водопади Бигар, Пил, Цунгулски скок и Тупавица.

До водопада Бигар или Бигрен поток, който е със статут на хидроложки природен паметник, има маркирана пешеходна и колоездачна алея с дължина 3 км, която върви покрай течението на Бигрен поток и манастира “Св. Онуфрий”. В района някога е имало дванадесет воденици за мелене на жито. Близо до етно селото се намира и водопадът Пил. Със своите 64 метра той е втори по височина в Сърбия.

Водопад

Един от многобройните водопади в околността

Ако сте любители на ските и планинския туризъм, само на 27 километра от тук се намира и известният сръбски зимен курорт Бабин зуб, в подножието на връх Миджур. Чистият въздух на етно селото, удобната локация, отоплението през зимата го правят целогодишен курорт. Всички къщички и стопански сгради са изградени с естествени материали – дърво, камък, тухла. В комплекса “Стара планина” могат да отседнат едновременно до 50 души, има и два ресторанта, беседки на двора, люлки за децата.

Етно село Стара планина

Всичко в етно село “Стара планина” е от естествени материали

Певицата и оркестърът, или т. нар. “жива свирка” ще ви веселят с часове без пауза дори да си поемат въздух, а масите се огъват от печено прасенце, сарми, печен боб, туршии, пилешки пържоли, скара и..разбира се, дюлевица.

На сутринта домакинът Боян пъргаво сервира топли мекици и домашна баница с подходящия за след бурна нощ айрян. И ако не сте чували за сръбската сърдечност и гостоприемност, не се учудвайте ако го видите да подтичва с чиния, пълна със закуска: “Павката от българската група не е ял. Ще му занеса да хапне”.

Споделете.

Коментирайте

Close