BASF Priaxor

Как създадоха с печалба от тотото ферма "Златно руно"

0

Шестица от тотото слага началото на ферма “Златно руно”

Превъзходно овче сирене и кисело мляко, вкусен кашкавал и прочутата брънза – кашкавалени кубчета с извара. Всеки е чувал за млечните продукти на ферма “Златно руно”, но малцина знаят, че тя е била създадена преди повече от 40 години с печалба от тотото. “Тогава чичо ми Атанас Вършилов печели шестица от тотото. 20 000 лева – много пари за онова време. Купува една “Волга” а останалите пари влага в покупката на овце. Така започват заедно с дядо ми Георги и баща ми Димитър”, разказва стопанката на “Златно руно” Виолета Крушкова.

Ferma Zlatno Runo

Виолета с овчето сирене на ферма “Златно руно”

С годините фермата бавно се разраства, после чичото Атанас се отделя със своите 1200 овце и стотина крави, а Виолета и баща й Димитър продължават със 750 овце.
Животните се доят на ръка, защото лятото живеят в планината – в местността Баш мандра край Бяла Черква. Там няма как да се инсталира агрегат. Зимата фермерите прибират овцете във фермата си на “Асеновградско шосе” в Пловдив. За тях се грижат братът на Виолета и баща й, а през сезоните в стопанството работят между 5 и 7 души.

Основният проблем във “Златно руно” е намирането на кадърни работници

Намирането на добри работници се оказва голям проблем, казва Виолета. Това лято не е било особено добро за ферма “Златно руно”, тъй като заради дъждовете и ниските температури добитото мляко е много по-малко от обичайните количества. “Ако през миналата година сме издоили 40 тона, тази година е поне с 10 тона надолу”, разказва фермерката.

Mlyako Zlatno Runo

С промените в Наредба 26, във ферма “Златно руно” планират да произвеждат повече сирене и мляко

Причината е в това, че тревата е прекалено сочна и овчето мляко не достига необходимата плътност. От студа добивите намаляват, а самите животни се стресират. Отделно стопанството е дало и някои жертви в епидемията от син език.

Част от издоеното мляко в “Златно руно” предават на местна мандра, а 7-8 тона преработват в сирене, кашкавал, брънза и малко масло. Досега, заради неуредиците в Наредба 26, която регламентира директните продажби, продукцията е била пласирана предимно на приятели и на техни приятели. Но след поправките в нормативната база, ферма “Златно руно” е изработила технологичен проект за директни доставки, който е внесен в Българската агенция по безопасност на храните.

С разрешаването на преките доставки, планираме да произвеждаме повече кисело мляко, сирене, кашкавал и брънза, казва Виолета Крушкова. Фермата е продала по-голямата част от тазгодишната продукция, а овцете са вече бременни и мляко ще има чак по Великден.

 

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close