Вкуси България със SlowTours.bg

Родопчани създадоха кооперативна мандра на 1800 м в планината

0

Родопчани преработват млякото от своите овце в кооперативна мандра, създадена на 1800 м надморска височина в планината. Животновъдите са от няколко села в община Смолян – Момчиловци, Рожен и Славейно и с млечния си кооператив доказват, че и българите могат успешно да се сдружават и обединяват.

Кооперативната мандра е близо до Роженските поляни. “Поддържаме я тридесетина души животновъди. Събираме се всяка пролет и правим бригада един–два дни, за да я стегнем”, разказва 80-годишният потомствен овцевъд Христо Мърхов от с. Момчиловци. Мандрата е създадена през 60-те години на ХХ век и успява да оцелее и до днес. “И ТКЗС си имаше, и частни овце, и частна мандра. Държавата си беше отделно, частниците си бяха отделно и никой не ни притесняваше. Ето, вижда се, че българите можем да се сдружаваме”, усмихва се Мърхов.

Христо Мърхов овце мандра

Христо Мърхов, овцевъд от с. Момчиловци

Той е потомствен овцевъд – овце са гледали прадядо му, дядо му и баща му. В обора им винаги е имало около 50 овце. Млякото и сиренето са били основно за собствени нужди, за децата и внуците, но всеки овцевъд е бил задължен да предаде определено количество в ТКЗС-то. Преди социализма само в село Момчиловци овцете са наброявали над 30 000. Наесен ги отвеждали на паша в Беломорието, където прекарвали зимата, а напролет, когато пасищата по родните места се раззеленявали, ги връщали обратно. След 1990 г. броят на родопските овце намалява драстично и сега в с. Момчиловци се отглеждат не повече от 350 животни.

Мандрата се използва от стопани, които карат овцете си на паша и за преработка на млякото. Машини няма – всичко се прави на ръка. “Животните доим ръчно, а млякото ни е много качествено – и пашата, и мандрата са на 1800 метра надморско равнище. Сиренето също е екологично, никъде другаде не може да се намери като нашето”, хвали продукцията на мандрата Христо Мърхов.

Овче сирене

Овчето сирене на мандрата е екологично

Овцете се качват в планината на паша в началото на май. Оставят ги на обща паша за няколко дни, “за да се уеднаквят, преди това някой може да ги е хранил с фураж и не всички ще дадат еднакво количество мляко”. Овцете се пасат от чобани, които живеят горе в планината, имат си обзаведено помещение с телевизор и всякакви удобства. След като мине периодът на общата паша и започне доенето, за да няма сърдити, се взима средно аритметично от общия млеконадой. Първи получават млякото си стопаните на най-големите стада.

На ден се дои общо към 150 кг мляко. То се преработва на място в мандрата, като от 4 кг прясно мляко се получава 1 кг овче сирене. “Наесен, като позасъхне тревата и млякото стане по-гъсто, изкарваме кило сирене от 3-3,5 кг мляко. То има и малко майсторлък там”, казва загадъчно Христо Мърхов. В мандрата се правят няколко вида сирене – прясно, саламурено и брънза. Брънзата се нарича “мяхово” сирене, защото навремето се е съхранявала в кожени мехове. Сега се прави в стъклени буркани и, консервирана така, може да издържи до 5 години.

Сийка Суркова, кметица на с. Момчиловци

Кметицата на с. Момчиловци Сийка Суркова

Брънзата е най-трудна за производство – приготвянето й отнема цяла седмица, а освен това технологията е сложна и не всеки я владее. “Млякото се подгрява на огън до 45-50 градуса, подсирва се, стои два часа и се слага в казан на огън. Трябва да се бърка, да се върти, оставя се за 4-5 дни да узрее, прави се на голяма буца, после се реже, престоява пак, стерилизира се – цяла седмица отнема процедурата”, разказва Христо Мърхов.

Ако някой от стопаните е зает и няма възможност да си преработи млякото в сирене в уречения ден, наема срещу заплащане някой от другите членове на млечния кооператив, който да му направи сиренето. Христо Мърхов е научил на тези тънкости и зет си, и внука си, който е завършил агрономия и екология в Аграрния университет в Пловдив.

“Бай Христо е най-добрият майстор за направата на сирене брънза в Момчиловци. По-време на Фестивала на киселото мляко прави демонстрации по приготовление на брънза”, хвали го кметицата на Момчиловци Сийка Суркова. Тази есен фестивалът ще се проведе от 21 до 23 септември. “С овце се занимавам от много малък, казва Христо Мърхов. – Овце вкъщи все е имало и винаги ще има”.

Споделете.

Коментирайте

Close