Вкуси България със SlowTours.bg

Как в Сирия спасяват от изчезване семена от застрашени растения

0

В Сирия започна сеитба на семена от различни видове растения, за да бъдат запазени от изчезване заради войната. Още през 2015 г. кървавият конфликт принуди учените да прекратят работата си в генбанката в Алепо, където работеха по създаването на нови сортове растения, сред които и пшеница, устойчива на суша и високи температури. Заради войната, учените започнаха описването на семена с произход от целия ​​Плодороден полумесец, на чиято територия попадат и части от Сирия. Семената се засаждат в Ливан и Мароко, което позволява на учените да възобновят далеч от бомбите и въоръжените сблъсъци важните си изследвания, провеждани в продължение на десетилетия.

Една от организациите, която работи за съхраняване на видовете растения, е Еспериментална фермерска мрежа (Experimental Farm Network) – базирана в Ню Джърси група от фермери и градинари. Те обменят помежду си семена от редки и застрашени видове растения, включително и заплашени от изчезване заради войната в Сирия. Загрижени за спада на биологичното разнообразие, те насърчават сътрудниците си да отглеждат плодове и зеленчуци в стремежа си за опазване на редкия генетичен материал. Смятат, че най-добрият начин да запазиш едно растение е да посадиш колкото се може повече от него.

Семена от маруля

Семена от маруля – вид, заплашен от изчезване в Сирия

Един от членовете на Експерименталната фермерска мрежа е Оуен Тейлър. Той работи по проект, който има за цел да произвежда редки семена, включително и от шест сирийски сорта, в достатъчно количество, че да може да се продават на хората чрез различни семенарски компании, съобщава в. Гардиън. По този начин заплашените от изчезване растения ще бъдат по-малко застрашени и колкото повече хора имат достъп до семена, толкова по-големи количества ще бъдат засети.

Оуен е открил дребни семена от маруля от сирийския регион Хомс. Семената от  растението са много малки и целите са покрити с прах. Тейлър се опитва да ги почисти с машина, която работи на принципа на вакуум помпа.

„Повечето хора не мислят за селското стопанство като за важен сектор, съсипан от войната. Всеки първо се сеща за разграбените археологически обекти, разрушени градове и отнети животи. Ние също мислим за тези неща, но не бива да се пренебрегва и селското стопанство, тъй като то е много древен поминък и ключов елемент от развитието на всеки народ“, казва Тейлър. И допълва, че в Сирия масово фермерите не могат да си осигурят семена и посадъчен материал, нямат достъп до торове и напояване.

Оуен Тейлър

Оуен Тейлър се опитва да прочисти и запази семена от сирийски растения

Стопаните в Сирия в повечето случаи не разполагат със селскостопанска техника, гориво или резервни части. Работниците им са избягали, оставяйки лопатите си на полето. Конфликтът в Сирия пламна бързо и много от хората в отделни региони бяха принудени панически да бягат, да са се спасят. За фермерите, останали в страната, е опасно да работят навън поради военното положение. Освен това повечето пътища са блокирани и така произведената продукция не може да стигне до пазара.

В същото време плодовете и зеленчуците силно поскъпват, тъй като основно се произвеждат в извънградски райони, които са или блокирани, или изоставени.

Тейлър е загрижен за стопанствата, които толкова много хора са изоставили. Това е огромно количество труд, пот, вложени пари, казва изследователят. Целта му е да събере и запази достатъчно семена, за да може един ден, когато войната приключи и хората се върнат по изоставените си домове и стопанства, да има достъпни семена за всеки, който иска отново да се занимава със земеделие.

И допълва: “Растенията ни свързват с нашето минало, предци и родина. Когато се храним, повечето неща в чиниите ни са продукт на стотици години труд, който някои хора някъде са полагали за нас.“

Споделете.

Коментирайте

Close