Вкуси България със SlowTours.bg

Катар депозира $ 50 млн. за българските овцевъди

0

Правителството на Катар депозира 50 млн. долара за българските овцевъди

Правителството на Катар е депозирало 50 млн. щатски долара в Българската банка за развитие по проекта “Катар” за износ на български агнета. Средствата ще се отпускат като безлихвени заеми на овцевъдите. Те от своя страна ще ги инвестират в животни, фураж и технологии. От сектора смятат, че парите ще са много полезни, като се има предвид в колко тежко състояние е секторът. Всяка година овцете у нас намаляват с 3 до 20% в различните райони на страната.

Аграрният министър Димитър Греков подчерта, че трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като по този начин ще се развива овцевъдството. Министърът бе на работна среща за обсъждане на проекта “Катар” за износ на български агнета за арабската държава, в която участваха заместниците му Явор Гечев, Валентина Маринова и Бюрхан Абазов, експерти и представители на животновъдни организации.

Катарското правителство е поставило няколко условия, сред които е и че иска да работи директно с българската държава. Друго изискване е за дългосрочни големи доставки на висококачествени партиди  от животни.

Нашите животновъди обаче се притесняват, че реализирането на катарския проект може да застраши  българския генофонд  и редките местни породи. Те очакват инвеститорите да имат изисквания за точно определени породи животни. От министерството ги успокоиха, че държавата няма да разреши да бъдат застрашени българските породи овце.

От министерството обясниха, че проектът “Катар” е дългосрочна търговска сделка, а не субсидия. Министър Греков уточни, че предстоящият износ ще бъде обсъден в детайли от научните работници в животновъдния сектор и чак тогава ще се мисли за конкретни мерки.

По думите на зам.-министъра Явор Гечев,  проектът може да импонира на новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020). В нея животновъдството е основен приоритет, а целта е българските овцевъди да разполагат с финанси, с които да отговорят на търсенето на пазара.

Всички участници на работната група ще могат да внесат коментари, изменения и забележки към проекта “Катар”, които ще бъдат обсъдени на нова работна среща.

Споделете.

Коментирайте

Close