Вкуси България със SlowTours.bg

Харвардски професор създаде ядливи опаковки

0

Учен изобрети опаковки, които може да се ядат

Професорът по биомедицинско инженерство от Харвардския университет Дейвид Едуардс разработи ядливи опаковки. Засега те се използват само за пакетиране на сладоледи и кисело мляко, но са подходящи и други продукти, като целта е да се избягва употребата на пластмаси, които замърсяват околната среда.

Опаковките, наречени Wikipearls, са направени от калциеви йони и може да съдържат частици от ядки, шоколад и семена. Идеята хрумнала на проф. Едуардс след разговор със скулптор за концепцията tensegrity, известна като плаваща компресия.

Така ученият си дал сметка, че материята е интересна и може да накара хората да преосмислят пакетирането на храните, така че и самата опаковка да стане част от кулинарното преживяване.

Сладолед с ядлива опаковка като грозде и човешка клетка

Проф. Едуардс най-напред разработил ядливи опаковки за сладолед, съвместно с дизайнера Франсоа Азамбург. Двамата създали малки сладоледени топки, обхванати в мембрана с формата на грозде, яйце или човешка клетка. Освен че опаковката става за ядене, тя пречи на сладоледа да се топи в ръката.

Сладоледът се предлага с три вкуса – манго в кокосова опаковка, шоколад, обвит в лешник, и ванилов с фъстъци. Сладоледи се предлагат в WikiBar в Париж, Франция. Професорът и дизайнерът възнамеряват да създадат ядливи опаковки и за други продукти като кисело мляко, сирене и кафе.

Споделете.

Коментирайте

Close