BASF Priaxor

Кметът на Община Болярово Христо Христов: Ликвидираха основния поминък на хората!

0

– Г-н Христов, преди дни казахте, че по повод евтаназирането на овце и кози на територията на община Болярово е подадена жалба в Окръжна прокуратура – Ямбол. Започна ли вече разследване?

В жалбата се призовава за разследване на длъжностни престъпления. Искането към прокуратурата беше да спре за седмица действието на заповедта на БАБХ, за да се направят допълнителни изследвания и анализи, да се вземат още проби, да се наложи карантина и забрана за избиването на животните. Засега не знам какво ще решат магистратите, няма никакъв отговор. Говорим за човешка трагедия, от една седмица съм като болен.

– Какво се случва в момента на територията на Община Болярово?

Днес заседава щаб под ръководството на премиера Бойко Борисов, в който участват областни управители  от нашите региони. Чака се решение. В събота се срещнах с министъра на земеделието Румен Порожанов и от него разбрах, че се предлагат на засегнатите животновъди по около 190 лева плюс 32 лв. допълнително за пропуснати ползи, плюс още по 7 лева, или общо компенсации на глава животно до 240-250 лева.

Това донякъде удовлетворява животновъдите от Община Болярово, но и не съвсем – вчера се чуха гласове, че искат поне по 300 лева обезщетение за евтаназирано животно.

– Колко са избитите животни на територията на Община Болярово от месец юни досега?

Вече са около 2500-3000, в това число животните в селата Воден, Шарково, Крайново, Странджа. Остават още толкова.

– Колко често са обявявани огнища на болести по животните в община Болярово през последните години?

Ако се върнем 20 г. назад, трябва да припомним, че през 1997 г. бе обявено огнище на шап в с. Малко Шарково, после имаше антракс, после син език…Това са епизоотии, но не бяха в такъв мащаб, а с малки огнища. Ако в една ферма има син език, тя се локализира, животните се изследват…Сега наведнъж бяха евтаназирани хиляди животни, а от това се препитават много хора. Затова се получи напрежение и недоволство и се стигна до тази ескалация – посегна се на основния поминък на хората.

– Пред местни репортери казахте, че в района на Странджа е имало много вируси на заболявания, животните са преболедували и са развили имунитет чрез естествено възникнали антигени.

Не съм ветеринар, нито специалист, за да коментирам в детайли, но със сигурност имаше и други начини за справяне с кризата. Трябваше да има предварителна информираност. Сега се взеха проби и се констатира заболяване в две ферми в Шарково, а бяха евтаназирани животни от всички странични ферми и лични стопанства. Същото беше и в село Воден. Но какво да се прави, такава е заповедта на директора на БАБХ, такъв е законът!

Община Болярово е разположена в южната част на Ямболска област, върху северните склонове на Странджа планина. Обхваща част от Тунджанската хълмиста област, Дервенските възвишения и южните склонове на Бакаджиците.

Още през 1938 г. в землището на селото са регистрирани големи площи обработваема земя. Земеделието и животновъдството, като основни поминъци на населението, години наред определят икономическия облик на този край.

По-голямата част от територията на землището – около 22 350 зекара, е заета от полета и ниви, горите са над 7000 дка. В последните години в села от общината се заселват млади семейства, които с помощта на роднини и близки се заемат с животновъдство.

Доскоро на територията на Община Болярово имаше общо около 6000 овце и кози. След заповедите на ръководството на БАБХ за евтаназирането им в четирите села Воден, Крайново, Странджа и Шарково, половината животни вече са избити. Много от новозаселилите се семейства ще напуснат селата и те отново ще обезлюдеят, опасява се кметът на общината Христо Христов.

– Г-н Христов, в публичното пространство бяха лансирани тези, че заразата е проникнала у нас от съседна Турция чрез паша на животни отвъд зелената граница, както и че болестта е внесена в България от мигранти или чрез нелегален внос. Споделяте ли това мнение?

Невъзможно! Откакто е изградена оградата го границата със съседна Турция, животните нямат никакъв контакт, защото е невъзможно да преминат на турска територия. Животните си пашуват само на българска земя. Това са несъстоятелни версии.

–  А на територията на Община Болярово има ли лицензирана кланица за животните от селища, поставени под карантина? 

Нямаме и не съм чул в цялата Ямболска област да има такава кланица.

–  Какво се случи с труповете на избитите овце и кози, в лицензиран екарисаж ли ги транспортираха? 

Не, загробват животните. За целта сме посочили на ветеринарите общински места, които не се ползват и не са отдадени за обработване. Те отстоят на разстояние от 500 метра до един километър от населените места на територията на община Болярово. Знам, че животните се заравят на дълбочина от два метра и половина.

–  Какви други възможности за препитание имат хората в Община Болярово?

Единствено земеделие и животновъдство. И нещата в животновъдството тъкмо потръгнаха! Дойдоха млади хора в Шарково и Воден, от общината им съдействахме със сграден фонд и терени, за да си създадат ферми,  дадохме им пасища за пет години напред, от които те получават субсидии като допълнителен стимул.

Това очертава още един проблем – догодина ако тези млади фермери нямат съответния брой животни, нямат право и на пасищата. Това ще ги демотивира съвсем да се върнат на село и да се занимават с животновъдство.

–  Как след тази криза виждате перспективите пред Община Болярово по отношение на обезлюдяването на селата?

В момента населението на общината наброява 4200 души. Младите хора са много малко, миграцията към Бургас е голяма. Привличането на младите да се заемат с овцевъдство и козевъдство в селата беше един от начините. Но това, което се случи, действа много стресиращо на хората.

Каквото и да им изплатят за пропуснати ползи, никой не може да ги компенсира за психологическите травми, за изхабените нерви, за целия ужас, който изживяха. За много фамилии тук животновъдството е традиционен поминък, техните деди така са си изкарвали прехраната. Надявам се, че поне част от нашите трудолюбиви хора отново ще се заемат с отглеждане на животни.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close