Pictor

Държавата хвърли полиция срещу животновъдите в Ямболско

1

Полицейски кордон блокира достъпа на животновъди в Ямболско до собствените им ферми, в които ветеринари влязоха по черни пътища, за да избият овцете и козите. Поводът е поредната заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев, с която обявява огнище на чума по дребните преживни животни и нарежда на началника на ОДБХ – Ямбол овцете и козите в селата Крайново, Странджа и Шарково да бъдат убити.

Според местните хора става дума общо за около 2000 животни само в община Болярово. Неотдавна бяха евтаназирани други около 1400 овце в с. Воден и още близо 400 в странджанското село Кости.

Животните не са болни от чума. Те са напълно здрави, дори раждат здрави агънца,  и въпреки това ги убиват, категорични са животновъдите в Ямболско. С тежка техника и автомобили сутринта те блокираха пътя до разклона за с. Мамарчево и не допускаха ветеринарни лекари към селата Крайново, Странджа и Шарково в община Болярово, където са фермите с набелязани за убиване над 2000 животни. На мястото бяха изпратени полицейски части, които без обяснения затвориха с тел ръждивата порта на стария кльон на пограничния район с Турция и не допуснаха във фермата нито собствениците й, нито журналисти.

Междувременно ветеринарните инспектори, изпратени от БАБХ, минаха с коли по обиколни пътища, за да влязат във фермата в село Крайново. “Животните не са болни. Няма симптоми на чума! Гледат да ни унищожат и нищо не правят! Нямаме държава, никой не идва да обясни какво се случва. Минават по черните пътища, а ние чакаме тук, на главния път информация от тях! Мафията е пълна за целия този район.

Това е поминъкът на хората, какво да правят? Те живеят с това. Трябва да се махнем оттук, сега няма да има поминък и работа за населението. Оставаме без нищо.Това е политика!”, коментираха протестиращи стопани пред камерата на Радио 999. На фермерката Ирина Друмева (30), собственичка на отцепеното животновъдно стопанство в Крайново, полицаите не показаха заповед, която им разрешава да влязат в частния й имот. Жената не бе допусната в собствената си ферма, в която тя и семейството й отглеждат около 800 овце.

Полиция овцевъди Ямболско

Полицаи не допускат животновъди в собствената им ферма. Сн. Радио 999

Акцията в региона е докладвана на Окръжната прокуратура в Ямбол с призив за разследване на длъжностни престъпления, съобщи пред репортерите кметът на ямболската община Болярово Христо Христов. “Поискахме от прокуратурата да спре за седмица действието на тази заповед, да направи допълнителни изследвания, проби и анализи като наложи карантина и забрана за избиването на животните.

Разчитахме, че това ще се случи. В момента група ветеринарни лекари се мъчат да изпреварят тези събития, може би за да прикрият следи от престъпно деяние. Не може да избиваш здрави животни, при условие, че си чакал 30 дни (преди толкова време са взети първите проби за чума от дребните преживни животни в района – б. а.). За толкова време една епидемия би трябвало да унищожи животните в целия регион, а животните са здрави. Става дума за престъпление, с което искат да прикрият друго. Никой не трябва да посмее да посяга на животните без да потвърди пет пъти пробата”, коментира кметът Христов пред Радио 999 .

Имаме дълбоки съмнения, че става дума за чума – липсва типичната клинична картина, заяви в интервю за Агроновините доц. д-р Геновева Стайкова, експерт по овцевъдство в Земеделския институт в Шумен.

В района на Странджа е имало много вируси на заболявания, животните са преболедували и са развили имунитет, става дума за естествено възникнали антигени, смята кметът на Болярово и допълва: “Искат да ликвидират този регион – от една страна целта е обезлюдяване на крайгранични райони, а от другата страна стоят корпоративни интереси.

Простотия е това, че ако лекуваме животните, ще имаме забрана за продажба на месо и продукти в ЕС – това количество животни не може дори България да изхранва! Турция  например може да изкупи цялата продукция животни от България без никакви ограничения. Ще търсим наказателна отговорност от всички виновни лица!”.

Кметът подчерта, че животновъдите в община Болярово са “хора изстрадали, които преживяват всяка една загуба и са уверени, че животните са здрави”.

“Aлармираме за незабавно спиране на избиването на здравите животни и назначаване на втори проби, поставяне на карантинни помещения и клинични наблюдения на същите животни и не на последно място за справедливи обезщетения за пострадалите животновъди”, призова фермерката Ирина Друмева пред БНТ. А земеделският министър Румен Порожанов твърди, цитиран от Синор БГ, че макар съседна Турция да не е обявила огнища на чума, заразата е пренеса от югоизточната ни съседка чрез нелегален внос на животни.

Овце Ямболско чума

Хората в община Болярово са отчаяни – остават без поминък. Сн. Радио 999

Евтаназирането се налага, тъй като пробите за болестта чума са положителни, казва  д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. “Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни”. Местни ветеринарни лекари обаче са на коренно противоположното мнение.

Българските овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради ниските изкупни цени на млякото и тежката ситуация в животновъдния сектор. Първата демонстрация е насрочена за 11 ч. в петък, 13 юли, като протестиращите ще блокират разклона за с. Арбанаси на главния път София-Варна. Вторият протест е планиран за следващата седмица пред Министерския съвет. От действията на колегите си се разграничиха стопаните от браншовата организация Обединени български животновъди, чийто лидер Бойко Синапов преди година бе назначен за съветник на аграрния министър Румен Порожанов.

Компенсации от 7 лева за овца и коза отпуска държавата

По 7 лв. за овца майка и коза майка ще получат като компенсации животновъдите по схема за държавна помощ de minimis, реши днес Управителният съвет на ДФ “Земеделие”. Тя  е насочена към овцевъди и козевъди от цялата страна, а общият размер на подпомагането е до 8, 28 млн. лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора.

Стопаните на овце и кози, засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас, ще бъдат компенсирани по втора схема за държавна помощ de minimis. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно. Ресурсът по тази схема общо е 1,09 млн. лв.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. АЛЛА ГИГОВА on

    ТОВА Е ФАШИЗЪМ… ТОВА Е УБИЙСТВОТО НА СТРАНАТА. КАПИТАЛИЗМЪТ ПРИЛАГА НАСИЛИЕТО , ПРЕСЛЕДВАЙКИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЦЕЛИ, НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАЙКИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНИ. НАЙ-СЕТНЕ НАРОДИТЕ ДА РАЗБЕРАТ, КАК СА ГИ МИНАЛИ… СМЪРТ НА ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА – СВОБОДА НА НАРОДА!

Коментирайте

Close