BASF Priaxor

Колим животните си по заповед на БАБХ при съмнения за болест

0

Стопаните по селата ще бъдат задължени да колят животните си превантивно, ако има съмнения за възникване и разпространение на болест. Това е записано в мотивите към проекта за поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, публикувани днес за обществено обсъждане.

Превантивното клане на животни ще се разпорежда със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) като предпазна мярка при опасност от възникване на заразна болест, за която има риск от бързо и масово разпространение и причиняване на значителни икономически загуби.

Мерките се налагат заради актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестите Африканска чума по свинете (АЧС), Чума по дребните преживни животни и случаите с Инфлуенца по птиците, посочват вносителите. Това означава, че ако поправките минат, фермерите ще трябва по заповед на БАБХ да колят прасета, овце, кози, кокошки, патки и гъски, които гледат в дворовете си.

Прасета

Мярката ще важи за гледани на двора прасета, овце, кози, птици

Както Агроновините съобщи на 30 август т. г., подобна мярка бе предвидена след среща с представителите на свиневъдния бранш – да се колят домашни прасета в радиус от 10 до над 30 км около от индустриалните свинеферми с цел ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. Идеята бе като компенсация големите свинарници да предоставят свинско месо на стопаните, които са заклали животните си.

Предложените сега поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност предвиждат хората на село да получават обезщетения, ако бъдат принудени да колят животните си, но само ако те са отглеждани легално и са идентифицирани. Размерът на компенсациите ще се определя по пазарни цени за месеца, който предхожда клането на животните.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close