Caryx

БАБХ с нова заповед: овцете в още три села да бъдат избити

2

Ветеринари от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще умъртвят овцете в още три села в Ямболска област, тъй като според агенцията там са засечени огнища на чума по дребните преживни животни. Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев е издал заповед, с която нарежда на началника на ОДБХ – Ямбол овцете и козите в селата Крайново, Странджа и Шарково да бъдат евтаназирани. Според местните хора става дума общо за около 2000 животни.

Заповедта е от 10 юли 2018 г. и се основава на резултати от тестове в референтната лаборатория на Европейския съюз във Франция CIRAD. Досега в страната заради огнища на чума по дребните преживни животни бяха убити около 1400 овце и кози в с. Воден, Ямболско, и в царевското село Кости. От заповедта на Илиев не става ясно колко общо са животните в Крайново, Странджа и Шарково, но е наредено да бъдат унищожени до крак.

БАБХ обявява 3-километрова предпазна зона около огнищата в трите селища и 10 км наблюдавана зона, в която влизат селата Воден, Малко Шарково, Мамарчево, Лалково, Ситово, Иглика, Голям Дервент, Горска поляна и гр. Болярово в Ямболска област, както и селата Горно Ябълково и Момина църква в съседната община Средец, област Бургас. От овцете и козите в тези села ще се вземат секрети за изследвания.

Споделете.

2 коментара

  1. Ганка Пачева on

    Кое е това село Крайна? Такова в Странджа няма.Има село Крайново. И кое село Шарково? Голямо или Малко Шарково? Не се знаят имената на селата, ама видите ли там има чума! Сигурно не ги знаят и къде се намират. До Воден са. Там вече няма нито едно дребно животно.

  2. пух4о on

    Аз пък питам, къде са сега дружествата за защита на животните, кучкарите, коткарите и все организации от сорта. Ако кола блъсне куче.. по невнимание ще са викове ропоти и съдилища и какво ли не.. но сега вси тези се покриват и си трайкат все едно нищо не е било.. Значи това доказва че са все поръчкови групи и кога е изгодно даваме глас.
    Управление

Коментирайте

Close