Комбайн ожъна 460 декара с пшеница за пет часа

0

Комбайн на „Тайтън Машинъри България” АД ожъна рекордно количество пшеница за борени часове

Комбайн на “Тайтън Машинъри България” АД, съвместно с Case IH, организира първото по рода си събитие в Европа за поставяне на рекорд при жътва на пшеница със зърнокомбайн Case IH Axial Flow 9230.

Целта бе да се постигне максимален добив на тон за час при жътва на пшеница. В землището на село Враняк, община Бяла Слатина, в присъствието на клиенти, партньори и специалисти от Case IH, бе даден старт на жътвата в 14,17 ч. В продължение на 5 часа, комбайнът Case IH 9230 ожъна 460 декара с пшеница.

„Факт е, че до момента никой в Източна Европа не се е опитвал да постави рекорд за жътва с такъв комбайн. Изборът да се проведе това събитие тук, в България, има съвсем просто обяснение. Първо в България има стопанства, добре оборудвани с високо технологични машини, което позволява да се извърши това начинание. Тук са и едни от най-красивите зърнени полета, който аз съм виждал. На второ място, но не по значение, е доброто коопериране с нашия партньор “Тайтън Машинари България”, които имат опит в организирането на подобен род събития. И все пак е нужно да се намери място с 4000-5000 дка, с перфектни условия за жътва, каквито имаме тук днес, макар скоро да имаше валежи“, коментира Джордж Стансън, бизнес мениджър за Източна Европа в Case IH.

Йордан Райчев, продуктов мениджър зърнокомбайни Case IH в Тайтън Машинъри заяви, че за изпълнението на поставените цели е избран комбайнът Case IH Axial Flow 9230: „Избрахме именно AF 9230, защото за достигането на максимална производителност са необходими висока мощност, голяма работна ширина и изключителна прецизност, качества които този модел комбайн притежава”. Той допълни, че “AF 9230 притежава най-голямата отсевна площ на пазара – 6,5 кв. м., както и скорост при разтоварване до 159 л/сек. Друга подробност, която трябва да отбележим, е лентовият хедер, който бе агрегатиран към комбайна. Той се отличава от останалите конкуренти на пазара с това, че вместо с целошнек транспортира ожъната маса посредством гумени ленти. Това позволява висока скорост, което увеличава ефективността на комбайна с до 20% .“

10,6 километра в час е максимално постигнатата работна скорост

Жътва на пшеница с CASE AF 9230 и 12,2м лентов хедер:

– Върхово натоварване
– Максимално постигнат добив на час – 106 т/ч
– Максимално постигната работна скорост – 10,6 км/ч
при влажност – 9,4%

Постигнати резултати:

Средна влажност – 10,4%
Ожъната площ – 460 дк
Среден добив на час: – 75,8 т/ч
Ожъната площ на час – 92 дк/ч
Прибрано количество – 379 Т
Отчетени загуби – 0,8%
Среден добив от полето – 816кг/дк,

Продължителност на жътвата – 5 часа:
начало – 14.17ч
край – 19.37ч
20 мин стоп за заредждане на гориво.

Резултати от независима лаборатория към Аграрен Университет – Пловдив, Факултет Агрономство показват:

Чистота на пробата, взета в три различни часови пояса – 1%

Примеси – изключително чисто зърно в бункера

Начупени и увредени зърна – под 0.01%

Постигнатите резултати доказват капацитета и високата производителност на машината.

По време на жътвата “Тайтън Машинъри България” организира и демонстрация за обработка на ожънатите полета. “Представихме пред фермерите различни комбинации с машини за почвообработка и сеитба на шведската фирма Vaderstad, агрегатирани към трактори с марката Case IH, на които компанията е официален вносител. Обърнахме внимание, че в тежки години като тази – многото дъждове и високата влага, затрудняват както жътвата, така и последващата обработката. Стърнищните и дискови култиватори от марките Case IH и Vaderstad могат да влязат и да извършват ефективна почвообработка именно при такива тежки условия, в които конкурентните аналогични машини се затрудняват. В това се убедиха и фермерите, дошли на събитието”, коментираха от “Тайтън Машинъри”.

Споделете.

Коментирайте

Close