Вкуси България със SlowTours.bg

Конституционният съд отмени ветото за продажба на земя на чужденци

5

Падна ветото за продажба на земя на чужденци

Конституционният съд отмени ветото за продажба на земя на чужденци и обяви днес, че решението на Народното събрание за удължаване срока на забраната е противоконституционно.

Мораториумът  беше гласуван през октомври 2013 г., като с него срокът върху забраната за продажба на земя на чужденци се удължаваше до 1 януари 2020 г. Решението на депутатите противоречи на чл. 22, ал. 1 от основния закон, според който „чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.“

В Договора за присъединяването на страната ни към ЕС е предвидено в срок от 7 г. да отпаднат всички ограничения за продажба на земя на чужденци. Срокът за това изтече на 1 януари т.г., като против удължаването му гласува само ДПС.

Решението на Народното събрание бе един от най-популистките актове на 42-рото Народно събрание, коментира „Правен свят“, тъй като отмяната му от конституционните съдии бе неизбежна. „Всички депутати знаеха и неофициално признаваха, че приемат решение, което ще бъде отменено поради еднозначната клауза както в присъединителния договор, така и в Конституцията, където тя беше адаптирана“, посочва изданието.

Споделете.

5 коментара

 1. Най-после българският дребен собственик на земя ще може да получи по -добра цена…

 2. Мунчо on

  В нашата област колкото чуждестранни фирми дойдоха да правят земеделски бизнес, всичките фалираха. Така че тази далавера не е за обикновения собственик а за крупните прекупвачи на земя. Когато обикновения собственик получи по добра цена от тази която му предлагат месните земеделци, ела и ми кажи, а аз ще ти стисна ръката и ще ти кажа че си бил прав.

 3. Мунчо on

  Да уточня, не фалираха а напуснаха страната защото не успяха да се пригодят на месния природен и бизнес климат.

  • Екатерина Терзиева on

   А коя е вашата област? Имаше едни китайци в Ямболско, които не прокопсаха…

Коментирайте

Close