Вкуси България със SlowTours.bg

Лекувайте навреме раните по дръвчетата

0

Полагайте специални грижи за ранените дръвчета

Раните по дръвчетата могат да се появят по време на беритба, част от кората може да се обели при резитбата или в резултат от въздействието на редица природни фактори. В периода на беритбата или преди това, клоните често се чупят под тежестта на плода.

Всяка рана върху дръвчето представлява отвор, през който навлизат микроорганизми и предизвикват загниване. Малките рани зарастват най-бързо, по-големите – сравнително по-бавно, има и такива, които не успяват да зараснат, докато е живо дръвчето.

Задължително лекувайте раните с големина над 2 см по дръвчетата

Раните с големина над два сантиметра задължително се подлагат на лечение. В случай, че пречупването на клончето е по средата, може да се направи опит да се спаси, като се прерязва непосредствено под мястото на счупването. По този начин повърхността на раната се смалява. Задължително се заглажда с остро ножче и се замазва с овощарски мехлем или блажна боя.

Плътността на това покритие не позволява на микроорганизмите и на влагата да навлизат в дървесината и под кората. Напролет под срязаното място от спящите пъпки ще избият лакомци. Един от тях се запазва, а останалите се премахват. В случаи, в които се налага да се премахне остатъкът от клона, процедурата се извършва, като се изрязва в основата, на мястото където се отклонява от стъблото, т.е от по-стария клон.

При обелена кора до дървесината, краищата се отрязват с остро ножче

Отрезът се прави в близост до надебеления пръстен, без да се засяга отклонението. Ако пръстенът се засегне или се остави чеп, раната няма да зарасне. Отново отрязаната част се намазва с блажна боя или овощарска замазка. Процедурата се извършва всяка година, докато кръгът напълно се затвори. При обелена кора на дървото или по-чувствително ожулване, достигащо до дървесината, краищата на кората се изрязват внимателно с остро ножче. Раната се замазва с овощарски мехлем или блажна боя.

Време е, да се подготвят хранилищата и беритбения инвентар за късните сортове на ябълки, круши и дюли. Стара практика е при плетените кошници вътрешната страна да се обшива с по-дебело платно. По този начин не се натъртват плодовете. Практиката е приложима и при пластмасовите съдове, въпреки че те максимално предпазват плода.

Споделете.

Коментирайте

Close