Вкуси България със SlowTours.bg

Защо листата и стъблата на разсада променят цвета си

0

Здравият разсад е залог за добрата реколта. Ето защо всеки градинар внимателно наблюдава неговото развитие. Понякога младите растения проявяват признаци на различни болести, а промяната в цвета на листата им или появата на петна е знак за това.

Когато разсадът жълтее

Най-честият проблем с разсада е, когато листата му жълтеят. В повечето случаи това е обратимо и не оставя последствия. Лошата новина е, че пожълтяването на разсада може да възникне по най-разнообразни причини и е важно да разберем какви са те:

 • твърде ярка или пряка слънчева светлина;
 • излишък на азот (твърде обилно наторяване с органически торове);
 • неправилно поливане или недостиг на вода;
 • повишена киселинност на почвата;
 • дефицит на калий (разсадът жълтее откъм върха);
 • ранни стадии на някои заболявания – фузариоза, хлороза или пероноспороза.

За да избегнете пожълтяването на листата на разсада, защитете го от пряка слънчева светлина, осигурете стабилна температура до 25°С през деня и над 15°С през нощта. Поливайте не по-често от два пъти в седмицата, като водата е добре да е със стайна температура.

Ако ръбовете на листата станат кафяви и те започнат да капят, навременното внасяне на калиев тор (калиев сулфат и др.) ще помогне. Недостигът на азот в ранните стадии от развитие на растенията се характеризира със забавен растеж, издължаване и побледняване на листата, които отдолу жълтеят. В тези случаи на разсада помагат разтворими азотни подобрители като амониева селитра и карбамид.

Разсадът почернява

Понякога стъблата на младия разсад се издължават в основата си и започват да почерняват. Долните листа пожълтяват и губят тургор, вследствие на което растенията загиват. Става дума за заболяване, чиито причинители могат да бъдат гъбички или някои бактерии.

За почерняването и загниването на стъблата и корените способстват много фактори:

 • наличие на причинители в почвата;
 • заразени семена;
 • излишък на влага и топлина;
 • недостатъчно проветрение;
 • резки промени в температурата.

За профилактика на почерняването на разсада е необходимо най-напред да обеззаразим почвата и посевния материал. Ако не сте уверени в качеството на почвата, може да добавите биопрепарат за профилактика на инфекциите на корените. Важно е да спазвате сроковете на засяване, да не допускате нарушения на режима нав лажността, температурата и осветлението при отглеждане на разсад.

При възникване на заболяване трябва да смените или да дезинфекцирате почвата с помощта на фунгициди (1%-ен бордолезов разтвор или блед разтвор на калиев перманганат), да унищожите засегнатите растения, да внесете торове, повишаващи устойчивостта на болести, да въведете система за напояване и аерация за посевите.

Разсадът почервенява или посинява

Червен, син или виолетов оттенък на долната страна на листата или стъблата на разсада може да показва недостатък на азот, калий или фосфор в почвата. Най-напред растенията обикновено избледняват и жълтеят, а след това се оцветяват в червено, синьо или виолетово. Обикновено това се съпровожда и със забавяне на растежа. Особено ярко това се проявява в хладно, дъждовно време, когато младите корени не успяват пълноценно да усвояват от почвата полезните елементи. Изходът е в своевременното подхранване на почвата.

Разсадът побелява

Белият налеп по листата на разсада, който с времето става все по-плътен, говори за заболяване. С времето се изменя формата на стъблата и листата на поразените растения. След това засегнатите части от разсада напълно изсъхват и побеляват. Заболелите растения трябва да се обработят с 0,5%-ен разтвор ва калцинирана сода, като това е добре да се прави веднъж седмично в продължение на 2 до 4 седмици.

Споделете.

Коментирайте

Close