Вкуси България със SlowTours.bg

Македонските фермери към държавата: идва суша, правете язовири

0

Македонските фермери притеснени от топлата зима, задава се суша

Македонските фермери, винари и производители на селскостопанска продукция се опасяват, че тази година ще бъде една от най-сухите през последните 15 г. Те са наясно за опасностите, които носят климатичните промени, и предлагат правителството да започне строителството на язовири и да изгради напоителни системи,  с което да се спаси селскостопанската държава, съобщава Нова Македония.

Производителите на грозде и вино казват, че за разлика миналата година сега не са паднали дори 200 литра вода на квадратен метър. Макар да се очаква дъждовно време, то няма да компенсира дългия сух период, смятат фермерите.

В последните доклади на Световната банка в частта за климатичните промени се посочва, че територията на Македония в бъдеще ще се превърне в пустинна територия. Ако продължават да растат средните температури на въздуха и валежите да намаляват, страната може да бъде засегната от суша, недостиг на храна и тропически болести. Тези негативни процеси се подпомагат от  немарливостта към водата и ерозията.

Изследванията показват, че от 1951 до 2001 г. средната температура се е увеличила с 0,2 градуса, а валежите са намалели с повече от сто милиметра годишно. Анализите на Световната банка показват, че дo 2045 г. нивото на валежите ще намалява всеки месец средно с 8 мм. Сегашните средните валежи в Македония са около 720 мм на квадратен метър, което теоретично е достатъчно за възстановяване на водните ресурси. Проблемът е, че валежите не са разпределени равномерно в сезоните и в различните територии.

„Топлото време предизвика рано събуждане на лозите. Това е опасно, защото ако хване студ, те ще измръзнат. Дано пролетта да е дъждовна, иначе ще се сблъскаме с голям недостиг на влага в страната“, казва Георги Йованов, главен енолог в изба „Стоби“. Същото казват и от избата „Тиквеш“.

„За лозята ще бъде достатъчно, ако паднат задоволителни количества дъжд в периода между април и юни. Така ще се избегнат отрицателните последици от топлата зима. Освен това за производители на висококачествено вино евентуалното намаляване на добивите не означава и ниско качество на крайния продукт“, казват от „Тиквеш“.

Македонските фермери призоваха държавата да вземе мерки

Повечето лозари са наясно с опасностите, които следват в бъдеще, и когато се отнася до климатичните промени предлагат държавата да вземе спешни мерки. Според Йордан Трайков от винарската изба „Попова кула“, трябва да се инвестира в напоителни системи и големи водоеми.

„Хубаво е да се строят магистрали и железници. Абсолютно съм за това. Но апелирам към правителството да започне да строи язовири. Те са необходими за живота в цялата страна , не само в селското стопанство. Ако трябва , нека се задължат с още пет милиарда евро, но с тези пари да се защити нашата територия. Водата ще спаси държавата от това да се превърне в пустиня, каквито са тревожните прогнози“, казва Трайков от „Попова кула“.

Той пояснява, че стойността и рентабилността на един язовир не трябва да се оценява само чрез произвежданите киловатчаса електроенергия от ВЕЦ-овете. Смисълът е, че водата ще бъде съхранена, което ще означава спасение в бъдеще.

Фермери в Македония сами създават системи за напояване

Земеделските производители в някои райони на Македония сами са започнали да създават  напоителни системи, но се оплакват от липсата на държавна подкрепа в планираното водоснабдяване. Само то ще реши за десетилетия проблема с недостиг на вода, смятат те. Във винарната „Тиквеш“ от години предприемат мерки, за да намалят негативните последици от климатичните промени върху лозята и гроздето. На собствените си насаждения винарите инвестират в ефективни системи за рационално използване на водата за напояване.

„От 2012 г. активно се включихме в проекта на USAID за адаптиране на земеделието към климатичните промени , който се изпълнява от Мрежата за развитие на селските райони (МРР). Чрез този проект се споделя информация от метеорологичните станции, полезна за всички местни земеделски производители, включително и лозари“, добавят от „Тиквеш „.

Македония в последните години увеличава площите с лозя и производството на вино нараства.  През 2012 г. са били произведени близо 1 милион хектолитра наливно и бутилирано вино. Тогава Македония е изнесла 16, 55 млн. литра вино в бутилки на стойност 16,8 милиона евро, и 98, 61 млн. литра наливно вино за 38,34 милиона евро. Площите с лозя са били 19 960 декара през 2009 г., а през 2012 г. те са достигнали 20 948 дка.

Споделете.

Коментирайте

Close