BASF Priaxor

Омбудсманът в Розовата долина: Правете кооперативи!

0

Да се регистрират като земеделски производители и да се обединяват в кооперативи, призова стопаните в Розовата долина националният омбудсман Мая Манолова. Днес на розовите масиви между Карлово и Сопот тя изслуша местните производители на маслодайна роза, които са притиснати от ниските изкупни цени на розовия цвят тази година.

От миналата седмица собствениците на розови масиви в цялата Розова долина протестират, тъй като изкупуват суровината им на цени от 1,80 лв. и заплашват, че ще прекратят кампанията. Министър Румен Порожанов им обеща подпомагане по de minimis, но само за тези, които работят на светло.

“Единственият начин да получите подпомагане от държавата е да се регистрирате като земеделски производители, направете го час по-скоро. Ще настоявам аграрното министерство чрез общинските земеделски служби да изпрати екипи на място, самата регистрация става за часове.

Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече, по 50 ст./кг.”, каза омбудсманът и призова стопаните да се обединяват в кооперативи, за да си защитават интересите заедно.

“Само чрез сдружения на производители можете да се защитите. Догодина ще се повтори същият сценарий. Ако пак има свръхпроизводство на розово масло или няма да изкупуват розов цвят, или ще диктуват цените”, прогнозира Мая Манолова.

Тя ще сезира Комисията за защита на конкуренцията, тъй като според нея е съмнително как два месеца преди кампанията изкупната цена на розовия цвят е била ясна, при това е еднаква за всички дестилерии, без да се гледа качеството на розовия цвят.

Рози

Изкупната цена на розите тази година падна под 2 лева

“Има основания да се подозира картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля изкупните цени и ликвидира отрасъла”, посочи омбудсманът. Манолова е разговаряла с ръководството на НАП да се направят проверки на прекупвачите, които купуват розов цвят на цена под 2 лева, както и на дестилериите, където те доставят суровината.

Не ни е изгодно да се регистрираме като ЗП, но малките трябва да се обединим

Не ни е икономически изгодно да се регистрираме като земеделски производители, тъй като трябва да плащаме социални осигуровки. 1000 лева ще ми е годишният разход, а от своите няколко декара печеля 1500-2000 лв., обясни собственичка на малка розова градина.  На каква подкрепа по de minimis да се надяваме, като моята загуба от розите се очертава около 2000 лева, а те ще ме компенсират с 40 евро, реагира друг стопанин.

Земеделци от Карловско и Сопотско обаче призоваха колегите си да се обединят в сдружение на малките розопроизводители. Като знаем, че общо гледаме примерно 400 000 декара, ще можем да определяме изкупните цени и условията, обясни фермерка.   

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close