InVigor_Promo

Медовина – вино от ферментирал мед, правят в Северна България

1

Медовина по старобългарска рецепта, но с нов прочит представи изба от Северна България на Международната изложба по лозарство и винарство “Винария 2019”. Напитката се приготвя от пчелния мед, който родителите на фитопатолога д-р Емил Балашков добиват от кошерите си край р. Осъм в с. Дебово, община Никопол. 31-годишният д-р Балашков сам разработва технологията – виното става на принципа на бавна ферментация на акациев мед, която продължава 4-5 месеца. Алкохолното съдържание е 13,5%.

Интересът на Емил към пчеларството и винарството идва от двамата му дядовци. “Детството ми премина сред була, пушалки, медени пити и много пчели. Ароматът, който се носеше, когато отваряхме кошерите, беше изключително приятна смесица от восък, мед и прашец”, разказва д-р Балашков.

Другият му дядо е имал лозе и обичал да прави вино. “Спомням си как ме взимаше с него в избеното помещение, за да проверим готовността на виното. Спомням си как дядо завърташе канелката на бурето за да потече виното. След това и двамата опитвахме и размишлявахме върху вкуса, цвета и аромата. Беше вълнуващо за мен”, разказва Емил.

Семейните традиции в пчеларството и винарството години по-късно го провокират да завърши образованието си и да си намери работа в сектора. Известно време работи в Института по лозарство и винарство в Плевен. Част от задълженията му включват и участие в дегустации на различни вина като по този начин натрупва още опит.

Медовина Кошерите
Майката на д-р Балашков представя медовината по време на “Винария 2019”

“Това ми помогна да доусъвършенствам технологията на медовината, която бях започнал да разработвам по време на следването си. Като малък само бях чувал за някаква древна напитка, която се приготвя от пчелен мед. Започнах да се интересувам и се оказа, че е изключително трудно да се намери на пазара. След време от Полша купих бутилка медовина, там консумацията на медовина е традиция.

С течение на времето открих и други – словенски, руски. Всички бяха алкохолни напитки с висока сладост. Имаше и такива с различни плодове и билки. Нещо обаче им липсваше. Нещо, което да ги превърне от древна грубовата напитка в изтънчено питие, достойно за ценители. Липсваше им характер. След дългогодишните експерименти и много съсипан пчелен мед, който баща ми осигуряваше, стигнах до вариант, който беше приемлив”, разказва д-р Балашков.

Подарява бутилка на вече покойния Димитър Цаков – създател на българското шампанско и един от най-големите познавачи на вина в България. Коментарът му е, че се е получило “интересно питие, което е приятно, свежо и има потенциал“. След това д-р Балашков изоставя мечтата си да създаде медовина. Минават години и среща жената, която и сега е до него. Разказва й за своите опити, тя проявява интерес и заедно опитват от медената напитка. Харесва й и насърчава Емил да продължи с експериментите. Така успява да създаде медовина, която представя вкуса и аромата на пчелния мед по завладяващ сетивата начин.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. Колю Медовината on

    Браво бе! Да ви имам тъпите джурналя. За някой лев ще си съдерете гъ*овете да пишете групости.
    “Така успява да създаде българска медовина… дрън-дрън…”
    Има хора в България, които от години правят такава медовина, че ще ви изкапят пломбите!!

Коментирайте

Close