InVigor_Promo

Приложение казва на винарите кога да напояват, режат и берат лозята

0

Приложение ще помага на европейската винена индустрия да се адаптира към изменението на климата и да остане конкурентоспособна. То се разработва по проекта VISCA на стойност 3,2 милиона евро, част от които са финансиране от ЕС,  а участниците са Испания, Италия, Португалия, Франция и Великобритания.

Виненото грозде е изключително чувствително към метеорологичните условия, а дори леките промени в температурата могат да повлияят на киселинността и захарността, да предизвикат презряване или да направят лозята по-уязвими към вредители и болести. Това от своя страна влияе върху качеството и количеството на европейските вина и върху икономическата им конкурентоспособност.

Винопроизводителите се нуждаят от точна информация за това кога най-вероятно лозята им ще бъдат засегнати от екстремни метеорологични явления, за да вземат най-добрите решения за това кога да ги напояват, режат и реколтират. Проектът VISCA има за цел да създаде софтуерно приложение, което интегрира информацията. Услугата ще предоставя точни краткосрочни и средносрочни прогнози за времето – от 48 часа до 10 дни, сезонни прогнози и предупреждения за екстремни метеорологични явления.

В краткосрочен план проектът цели да помогне на производителите да оптимизират добивите, да намалят разходите и рисковете, както и да подобрят качеството и количеството на произведеното вино. В по-дългосрочен план целта на проекта е да подкрепи лозаро-винарската индустрия при вземането на решения за стратегическо планиране. Приложението ще бъде тествано първоначално в лозя в Испания, Италия и Португалия с разнообразен лозарски климат и сортове грозде.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close