InVigor_Promo

Забраняват превоза на свине в 9 области в Северна България

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани движението на свине в селища от девет области в Северна България след решение на Европейската комисия от 22 януари т. г. заради засеченото огнище на Африканска чума по свинете у нас. Ограниченията са за общини в областите Силистра, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана, Видин и Варна.

Изключенията са само за придвижване на прасета между индустриални свиневъдни обекти, фамилни ферми тип А и до кланици. Изключението се отнася и за пасищно отглежданите прасета от породата Източнобалканска свиня, ако са превозвани до кланица в Шуменска област. В област Варна се забранява свободното пасищно отглеждане на Източнобалканска свиня. Те трябва да се приберат в дворове или оградени пасища, за да нямат контакт с диви прасета.

БАБХ Африканска чума по свинете
Ограниченията за движение на свине са въведени със заповед

Добитото в кланици месо и произведените месни продукти ще трябва да се означават със специалната маркировка „диамант“ за произход от регион с Африканска чума по свинете. Забранява се провеждането на пазари и изложби на свине в Северна България. Въвеждат се строги условия за транспортиране на свине на територията на страната, извън общините с ограничения в Северна България. Има тотална забрана за транспортиране на живи диви прасета в страната, към други държави в ЕС и трети страни.

От всички отстреляни диви свине ще се взимат проби, които ще се изследват в НДНИВМИ за Африканска чума по свинете. До излизане на резултатите труповете на убитите животни трябва да се съхраняват в хладилници.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close