Вкуси България със SlowTours.bg

Мановият мед помага при грип, гастрит и екземи

0

Лечебните свойства на мановия мед са познати от древни времена. Намира приложение при лечението на различни здравословни проблеми, благодарение на комплекса от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини. Те укрепват имунната система и имат силен антибактериален ефект.

„Мановият мед е много ценен като храна, защото съдържа микроелементи и други полезни вещества, които липсват в нектарния мед. Той има големи перспективи в условията на все по-влошаващите се условия за здравословен начин на живот“, казва инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари. 

Мановият мед има доказан ефект при лечение на настинки и грип, тъй като стимулира потенето.  Освен отхрачващи и слабителни свойства, мановият мед въздейства благотворно при гастрит и по-леки състояния на язва. Мановият мед се препоръчва още при бъбречни и жлъчни заболявания.  Смята се за натурално средство за лечение на паротит и морбили. Помага при екземи, рани, изгаряния, а въздейства положително и при трудно заспиване.

Има специфични тестове за изследване дали един мед е манов, но за непосветените ясен ориентир си остава цветът – от тъмнозелено или кафяво до смолисто черно. На вкус е с дървесно-карамелени нотки с приятна тръпчивост и горчивина.

Споделете.

Коментирайте

Close