Вкуси България със SlowTours.bg

Държавна лаборатория ще изследва умрели пчели за остатъци от пестициди

0

Държавна лаборатория ще изследва проби от умрели пчели за остатъци от пестициди. “В момента текат процедури по акредитация на лабораторията”, каза министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на парламентарен въпрос за опазването на пчелните семейства в страната.

Всеки пчелар, който има съмнения, че пчелите му са били отровени с препарати за растителна защита, ще може да занесе проби за изследване, които да докажат каква е причината за смъртността на пчелите му. От 15 март 2020 г. в областните дирекции по безопасност на храните ще има дежурни инспектори, при които включително и в почивните дни ще може да се подават сигнали за нерегламентирани пръскания с препарати.

Мъртви пчели неоникотиноиди

Пчелната смъртност продължава да расте

По думите на министър Танева, вече се работи и по създаването на електронна платформа за оповестяване на предстоящи третирания на земеделските площи с продукти за растителна защита. “Това е едно от основните искания на пчеларите. Именно така ще се подпомогне и официалният контрол, във връзка със спазване на изискванията на Наредба №13 от 2016 г.”, допълни тя.

В същото време продължават обсъжданията за изменение и допълнение на наредбата. В светлата част на денонощието се предвижда забрана за използване на продукти за растителна защита със знак SPe8, който означава “опасни за пчели”. “Земеделските стопани, които третират посевите с продукти за растителна защита, ще трябва да са преминали съответно обучение и да ползват консултанти, преди употребата им”, каза още Танева.

През април 2018 г. ЕС се съгласи да забрани напълно използването на открито на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, познати като неоникотиноиди. Редица държави членки, обаче, изпратиха уведомления за извънредни изключения относно използването им на тяхна територия. България не е сред тях – последната дерогация, която сме поискали за използване на опасните за пчелите неоникотиноиди, е от 2017 г.

На сайта на БАБХ има публикуван Регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и Списък на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита по съдържащи се в тях активни вещества. В отделна колона със знак SPe8 са означени всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба, изтъкна Танева.

Работи се в посока по-лесна регистрация на биопестицидите и всички щадящи пчелите продукти за растителна защита, тъй като стандартната процедурата по регистрация на нов продукт е дълга и скъпа. През април догодина ще започне приемът по подмярка 8.1 “Залесяване и поддръжка”, която предвижда у нас да бъдат засадени 23 000 декара с медоносна растителност.

Споделете.

Коментирайте

Close