Мобилно приложение предупреждава за риска от Африканска чума

0

Мобилно приложение анализира риска и предупреждава фермерите за опасността от Африканска чума по свинете. ASF Combat позволява на свиневъдите да оценят района, в който се намира стопанството им и ги съветва как да подобрят биосигурността.

Приложението на датската компания LandIT безплатно анализира риска за навлизане на АЧС в няколко категории: животни, транспортни средства, работници, управление на фермата, хранене на животните, местоположение, съобщава Фермер БГ.

Прасета

Въпросите се формулирани на принципа на анкета, отговорите се анализират и приложението препоръчва оптимални решения за поддръжка на възможно най-висока биосигурност около фермата. Анкетите може да се попълват анонимно или получените резултати да се съхранят за бъдеща употреба.

Заболяването Африканска чума по свинете не е заразно за хората, но е смъртоносно за животните. То е екзотично за Стария континент и досега няма разработена ваксина срещу него. През август м. г. бе потвърдено първото огнище на АЧС у нас. Северната ни съседка Румъния е сред най-засегнатите от болестта страни в Европа.

Преди няколко дни властите в Тайван съобщиха за първи случаи на АЧС, засечена при мъртви прасета, изхвърлени на плажа на остров Кинмен. Мястото отстои на половин час с ферибот от източния бряг на Китай, затова Тайпе обвинява Пекин, че прикрива данни за заболяването.

,

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close