InVigor_Promo

Вносът на соя от САЩ в Европа се увеличи рекордно със 112%

0

Обемът на вноса на американска соя в Европейския съюз през втората половина на 2018 г. се е увеличил със 112%, в сравнение със същия период на предходната година. Така вносът на соя от САЩ към ЕС вече има общ дял от 75% през втората половина на годината – близо два пъти повече от година по-рано. Това означава, че американските производители на соя са продали 28% от общата си продукция в Европа и че САЩ е доставчик номер едно на соя в ЕС.

Цифрите бяха съобщени от ЕК само един ден преди поредния кръг от преговори между комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом с американския търговски представител Робърт Лайтхайзер във Вашингтон. На практика председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпълни обещанието си към американския президент Доналд Тръмп от миналото лято Европа да внесе незабавно „големи количества соя. Това, заедно с ангажимента Старият континент да стане „масивен купувач“ на американски втечнен газ, бе цената, на която в края на юли 2018 г. ЕК изтъргува ниските мита със САЩ.

Внос на соя в ЕС
Източник: ag-press.eu

От гледна точка на САЩ 28% от общия износ на соя е в Европа. Това е за сметка на бразилските производители – Бразилия е традиционният доставчик на соя за Европа, но износът й от 37% през 2017 г. за ЕС намалява с един процент, а пазарният дял се стопява до 19%. В същото време огромният внос на американска соя все повече заплашва европейските фермери като доставчици на биомаса за биогорива в ЕС, коментира изданието Topagrar.com.

Европейският внос на американски соеви зърна ще се увеличи още повече, след като Еврокомисията приключи процедурата по разрешаване американската соя да се използва за биогорива.

Внос на соя в ЕС

Източник: ag-press.eu

ЕС внася около 14 милиона тона соя годишно като източник на протеин за изхранване на животни (пилета, прасета и едър рогат добитък), както и за производство на мляко. Соята от САЩ е атрактивна опция за фураж, благодарение на по-ниската си цена.

По думите на директора на Опитната станция по соята в Павликени доц. д-р Георги Георгиев, 75% от американската соя е генномодифицирана. Това е и причината за по-ниската й борсова цена – през юли м. г. тя се търгуваше на нива около 320-330 долара за тон, а бразилската соя бе 380-390 USD/т, по данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство при Института по аграрна икономика към БАН.

Площите със соя в световен мащаб са 730-750 млн. дка годишно, с тенденция за увеличаване. По този показател соята е на четвърто място след основните зърнени култури, използвани като храна – пшеница, ориз и царевица.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close