МЗХ отне лицензите на два гръцки сертификатора за биопродукция

0

Две от сертифициращите фирми за биологична продукция у нас са с отнет лиценз, научи Agronovinite.com. Биооператори, които са били техни клиенти, все още не са уведомени официално. Потърпевши са над 400 биопроизводители, чиято продукция не е била контролирана за съответствие на биологичното производство от момента на отнемане на лиценза на сертифициращата организация до днес.

Ако биооператорите не бъдат прехвърлени към друга сертифицираща компания и не се зачете прекъсването при упражняването на контрола в стопанствата им, те може да загубят сертификатите си, а техните пазари за биопродукти да бъдат затворени. Нещо повече, тези биоземеделци може да бъдат принудени да връщат получените субсидии през последните 4 години за поети агроекологични ангажименти, предупредиха от бранша. Касае се за суми от 2000 до 1 милион лева, според броя декари, които те обработват.

И двете фирми с отнети лицензи са гръцки. Правата им са прекратени по настояване на българските акредитиращи власти, тъй като гръцката страна не е предоставила поисканите важни документи. От 4 ноември са прекратени правата на гръцката “Био Еллас” (Bio Hellas). Лицензът ни е отнет от Министерството на земеделието и храните, потвърди служителка от офиса на “Био Еллас” в Пловдив.

Другата фирма с отнет лиценз е “А-cert“. Телефонът, посочен на сайта на “А-cert”за контакти с българското им представителство е невалиден. Производители от Ловешко, клиенти на “A-cert”, съобщиха, че още миналата година от фирмата са се свързали с тях и са ги посъветвали да се прехвърлят към друга сертифицираща организация.

Двете компании са извадени от Информационния регистър на лицата, получили разрешение от министъра на земеделието и храните да осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство, показа проверка в електронния Регистър на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство.

Никъде няма официална информация, че лицензът на двете фирми е прекратен. Според експертите от аграрното министерство, МЗХ няма ангажимент да уведоми потърпевшите биопроизводители за ситуацията. Според една от наредбите, това било ангажимент на самите сертифициращи фирми. На сайтовете и на двете компании www.bio-hellas.gr и www.a-cert.org никъде не е публикувана информация, че техните права да набират оператори в биологичното земеделие са прекратени. Публикувани са условията за сертифициране и ценоразписите на услугите. Нещо повече, “Био Еллас” е взела участие в Международната селскостопанска изложба “Агра 2015” в Пловдивския панаир няколко месеца след отнемането на лиценза й. Не е ясно дали двете компании продължават, или са преустановили да набират нови оператори.

Днес на среща в отдел “Биологично земеделие” в земеделското министерство представители на браншови организации на биопроизводителите са поискали спешно решаване на проблема, но засега не е ясно какво ще предприеме ведомството.

“Според наредбата, потърпевшите трябва да бъдат уведомени за отнемането на лицензите от самите сертифициращи фирми, а не от Министерството на земеделието и храните. Смятаме за редно това да бъде направено от контролния орган, какъвто се явява МЗХ, което е прекратило лицензите”, каза за Agronovinite.com председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ Валентин Манолов.

“Надявам се да се вземе разумно решение и да се уважи това извънредно прекъсване на контрола. Тези хора трябва да имат възможност да довършат ангажиментите си по мярка 214 “Агроекологични плащания” от старата Програма за развитие на селските райони и да кандидатстват по новата мярка за агроекология. Това са хора, които добросъвестно са изпълнявали изискванията, имали са договори, правени са им инспекции”, допълни Манолов.

Не сме уведомени за отнетите лицензи, коментира ръководителят на Агроекологичния център в Аграрния университет в Пловдив доц. Владислав Попов. По думите му, най-разумното е биоземеделците, които са работели с двете гръцки фирми, да се прехвърлят към други сертифициращи организации.

На същото мнение са и в Българска асоциация “Биопродукти”. “Тези хора могат да предоставят на друга сертифицираща организация досиетата, сертификата си от предходната година и необходимите документи и да продължат да работят по правилата, без правата им да бъдат нарушени”, смята Валентин Манолов.

Най-рано в понеделник аграрното министерство ще даде яснота как ще се разреши казусът с потърпевшите биооператори. От бранша припомнят, че преди две години е имало друг подобен случай с отнет лиценз на сертифицираща организация, срещу която ощетени клиенти са завели съдебни дела за близо 500 000 евро.

Експерти по биологично земеделие коментираха пред Agronovinite.com, че е съмнително как сертифициращите компании успяват реално да контролират съответствията за биопроизводство, при положение, че само преди три години у нас е имало 300-400 сертифицирани производители, а броят им в момента е над 4000.

Лицензираните компании, които са получили разрешение от министъра на земеделието и храните да осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство в България са 11. Сред тях са компании от България, Италия, Германия, Австрия и Швейцария.

Наш репортер се опита да получи от МЗХ обективна информация за казуса с двете гръцки фирми, но в рамките на работния ден отговор от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните не бе получен. Ще публикуваме веднага отговорите на следните въпроси, които сме отправили към ведомството:

– Защо сертификаторите за биологично производство “Био Хеллас” и “А-cert” са извадени от Информационния регистър на лицата, получили разрешение от министъра на земеделието и храните да осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство?
– Отнет ли е лицензът на тези две гръцки фирми да извършват подобна дейност на територията на Република България и с какви мотиви?
– Изпратени ли са официални писма за уведомление на клиентите на тези две фирми?
– Кой извършва контрола за съответствие на биологичното производство в стопанствата на клиентите на двете фирми?
– Как ще се процедира с клиентите на двете фирми, които вече имат издадени сертификати за биологично производство? Ще трябва ли да се прехвърлят при други фирми със сходна дейност и по каква процедура?
– Как ще се процедира със стопанствата, които са в процес на преструктуриране и са били обслужвани от “Био Хеллас” и “А-cert”?

Споделете.

Коментирайте

Close