Вкуси България със SlowTours.bg

Забранената планина Пилатус и най-стръмната планинска железница в света

0

Красивата планина Пилатус и червеният влак “Pilatusbahn” са сред основните забележителности на региона Люцерн в Швейцария. Планината е разположена в швейцарските Алпи, съвсем близо до езерото Люцерн и едноименния град. Най-високата точка на Пилатус е връх Томлисхорн (2128 метра) и може да бъде лесно достигната със зъбчатата железница, която се счита за най-стръмната в света и най-старата в Европа.

Пилатус железница

Железницата се движи над алпийски пасища

Към туристите и пътуващите с железницата се присъединиха над 40 аграрни журналисти от целия свят, поканени от Гилдията на земеделските журналисти в Швейцария, Федералния департамент по икономика, образование и изследвания и Федералния департамент по земеделие.

Пътешествието започва от жп гара Алпнахщад и обещава да е екстремно и смело пътуване до една от най-зрелищните и загадъчни планини в Централна Швейцария. Векове наред масивът Пилатус е свърталище на призраци, гноми и дракони и тази легенда все още се разказва на децата тук. Има многобройни предания за бедстващи хора, спасени от митичните същества.

Планината е недостъпна и поради друго присъствие, а именно на Пилат Понтийски. Легендата разказва, че духът на римския префект, който осъжда Исус на смърт, намира убежище в едно от планинските езера. Години наред призракът е обвиняван за бурите в планината.

През 1387 г. страхът от него кара тогавашното правителство на Люцерн да забрани изкачването на Пилатус и тази забрана е вдигната чак няколко века по-късно.

В края на XIX век визията на индустриалец от Цюрих най-накрая отваря Пилатус за масов туризъм. Идеята на Едуард Локър да построи влак до върха за мнозина е чиста лудост. Но инженерът разработва система, която всъщност е много проста: две хоризонтално завъртащи се зъбни колела.

Пилатус железница

Железницата на Пилатус е единствената в света с хоризонтално задвижване

В обикновените релсови железници колелата обикновено се задвижват вертикално, а планинската железница на Пилатус е единствената в света, при която задвижването става хоризонтално. Това гарантира добро сцепление, осигурява максимална стабилност и позволява преодоляването на много стръмни склонове. Идеята за изграждането на железницата се оказва толкова блестяща и революционна, че дори е представена през 1889 г. на Световния панаир в Париж.

Пилатус железница

От влака се виждат красивите алпийски езера

В изграждането на трасето с дължина 4,6 километра и наклон от 48%, са ангажирани около 600 работници. Много от тях са италианци, които вече са работили по изграждането на железопътната линия през Готард. Планинската железница е завършена след 400 работни дни и на 4 юни 1889 г. “Pilatusbahn” прави първото си пътуване с пътници.

Успехът идва мигновено, въпреки високата цена за изкачването с влак – 10 франка, които по онова време са седмична работническа заплата. През първите шест месеца са регистрирани 37 000 пътници, четири пъти повече от очакваното. Днес железницата привлича стотици хиляди туристи, като половината са швейцарци, а останалите – чужденци.

Пилатус железница

Железницата на Пилатус привлича хиляди туристи

Над дърветата “лудостта” на изобретателя Едуард Локър става очевидна: пред очите се открива отвесна сива скала, която кара дори любителите на екстремни преживявания да потреперват. Независимо от това, железницата се изкачва без усилия.

Железопътната инфраструктура е почти същата, каквато е била преди 129 години, и вагоните са обновени през 1937 г., когато железницата е електрифицирана. Дотогава задвижването е ставало с пара.

Пилатус железница

Гледката от върха спира дъха

Един от най-опасните моменти в изкачването над зелените ливади на Алпнахщад е движението през гъста иглолистна гора и преминаването през тесен тунел, издълбан в скалата. Машинистите тук винаги трябва да се уверят, че някой любопитен турист не се е подал през прозореца. Но спиращите дъха моменти не са много – половината път минава над алпийски пасища, а наклонът на железницата е едва 19%.

Пилатус железница

Драконът, който туристите виждат на върха

Пътуването отнема 30 минути и първото, което туристите виждат на върха е изображението на дракон в панорамната зала. Легендата разказва, че митологичното същество е кацнало на тавана на гарата.

Дракон е изобразен и на логото на влака. Изкачването до връх Пилатус става с лифт, а отгоре се разкрива изумителна панорама над Люцерн и седемте езера в района.

Ако имате късмет, ще видите истински козирог – в планината живеят около 600 от тези застрашени животни и понякога подават любопитно рогата си иззад върха.

През 2001 г. Американската асоциация на инженерите механици обявява железницата на Пилатус за историческа забележителност на инженерната механика. И до днес експлоатацията й е достатъчно доходоносна, за да не е необходимо държавно финансиране.

Споделете.

Коментирайте

Close