Вкуси България със SlowTours.bg

Над 2000 фирми се отказват от продажбата на яйца от ферми с клетки

0

Над 2000 корпорации по света са готови да се откажат от продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. У нас над 27 фирми, сред които и вериги хипермаркети, са публикували такъв етичен ангажимент, съобщи днес Стефан Димитров, координатор на кампанията “Разперени криле” в сдружение “КАЖИ”.

“Една кокошка, отглеждана във ферма с клетки, има малко повече пространство от един стандартен лист хартия. Това е толкова малко, че не може да разпери крилете си целия си живот. Всеки неин ден минава върху под от метална тел. Този начин на отглеждане третира птиците като машини за яйца”, коментира Димитров пред БНР.

Кокошки в клетки, клетъчно отглеждани кокошки
По данни на БАБХ 67,9% от капацитета на фермите за кокошки носачки в България е за клетъчно отглеждане. В тези ферми се отглеждат около 3 милиона птици. Останалите използват алтернативни системи – подово, свободно или био отглеждане, които се считат за по-хуманни. В ЕС под 50% от кокошките за яйца се отглеждат в клетки.

89% от пълнолетните българи смятат за неморално отглеждането на кокошки в клетки, след като има по-хуманни алтернативи, сочат данните от представително проучване, проведено от агенция “Сова Харис” по поръчка на сдружение “КАЖИ”. 85,5 на сто от анкетираните са на мнение, че условията на отглеждане на кокошките влияят и върху качеството на яйцата. Вече близо 10 000 души са подписали онлайн петиция, че отказват да купуват яйца с търговски код 3, който показва, че кокошката е гледана в клетка.

Споделете.

Коментирайте

Close