Вкуси България със SlowTours.bg

Искате винаги пресни яйца? Осиновете кокошарник! (+ВИДЕО!)

0

Отглеждането на кокошки от разстояние е практика, която бавно се разпространява в Европа. Идеята е срещу малка месечна такса да имате постоянен достъп до пресни яйца от свободни кокошки. За птиците често пъти се грижат хора с физически увреждания или лека умствена изостаналост.

Само преди няколко месеца двама млади флорентинци обявиха проекта „Приемете кокошка“ – ферма в центъра на града с градини и красиви кокошки носачки, в която срещу месечната такса можете да ходите на всеки 2/3 дни и да си вземете пресни зеленчуци и яйца. Сега в района на Болоня, Емилия Романя, социалната кооперация с нестопанска цел Seacoop създаде Pollaio Sociale – ферма за кокошки, отглеждани и обгрижвани с любов от хора с увреждания.

Тези, които заплатят годишна такса от 95 евро (по-малко от 8 евро на месец), в замяна ще получат около 250 пресни яйца от бели кокошки легхорн (яйца с бяла черупка) и кафяви (със светлокафява черупка), като в същото време са спазени всички екологични стандарти и е приложено хуманно отношение към животните.

Кокошките живеят в добре поддържани кокошарници, разхождат се свободно по поляните, могат да правят слънчеви бани (което влияе на синтеза на витамин D), ровят в земята (от съществено значение за предпазване от паразити), имат си и люлка за избягване на стреса. Кокошарникът е стартирал дейност с 35 кокошки, сега са около 70 кокошки и броят им нараства още. Яйцата не се изпращат по пощата или куриер, а стопаните обясняват важните причини за този избор:

  • Защото вярваме в екологичността и устойчивостта на 0 км;
  • Защото социалните отношения с нашите деца са в основата на този проект;
  • Защото свежестта на събраните яйца е от съществено значение.

Осинови кокошарник пресни яйцаВ отглеждането на кокошките са ангажирани хора с увреждания на възраст между 20 и 40 години. Те са изпратени тук от центъра за заетост La Tartaruga, който се занимава с намирането на работа за хора с когнитивни увреждания. Контактът с кокошките позволява на младите хора с различна степен на лека умствена изостаналост да се научат на труд и да придобият нови знания.

По този начин те общуват със света и с другите, развиват когнитивни и емоционални умения. „Сред нашите момчета има такива, които първоначално се страхуваха да влязат в кокошарника, а сега вече галят и прегръщат кокошките“, казва Франко Занели, координатор на центъра.

Споделете.

Коментирайте

Close