Вкуси България със SlowTours.bg

Осъдиха двама, източили хиляди левове субсидии с фалшиви договори

0

Двама души от Монтанско са осъдени за измама с европейски субсидии за земеделие. Те измислили схема, по която да докажат правно основание за ползване на земеделска земя и успели да източат близо 50 000 лева.

И.Т. и Г.Л. се снабдили с документи на чужди фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване. Оформили договори за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш между няколко дружества. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател – подсъдимият И.Т. Двамата регистрирали договорите и създали нови дружества със сходни наименования, чрез които получили близо 50 000 лева европейски субсидии по няколко схеми.

При разследването се оказало, че действителният управител на две от фирмите никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права. Окръжният съд в Монтана призна и двамата за виновни за извършено от тях престъпление по чл. 248а, който засяга злоупотребите със средства от Европейския съюз.

На първа инстанция И.Т. е осъден на 3 години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок, а съучастникът му Г.Л. – на 2 години с 4-годишен изпитателен срок.

Споделете.

Коментирайте

Close