Орешака посрещна първия ни космонавт на Празника на сливата

0

Празникът на сливата и Троянската сливова ракия посрещна гости в Орешака за 21-ви път

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак посрещна за 21-ви път хиляди гости на Празника на сливата и Троянската сливова ракия, който от миналата година се превърна в български фестивал на сливата. „От това райско място е тръгнала славата на ракията преди повече от сто години, и то и до днес съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на народната материална култура”, каза при откриването зам.-кметът на община Троян Поля Димова.

На Празника на сливата и Троянската сливова ракия бе показана самобитната практика от богатото културно наследство на региона, а признати майстори демонстрираха своите умения за изваряване на сливова ракия.

На фестивала дойдоха първият български космонавт Георги Иванов, зам.-министърът на културата Васил Василев и игуменът на Бачковския манастир епископ Борис, който опита от първака и благослови участниците във фестивала. Всеки посетител получи на входа и сувенир за спомен – слива, изработена от майстора керамик Румен Георгиев.

На Празника на сливата и Троянската сливова ракия бяха показани занаяти, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Известните троянски керамици Енчо Ганковски , Румен Георгиев и Марияна Личева разкриха магията на глината и до късно при тях имаше желаещи да изработят с ръцете си нещо самобитно и оригинално.

Новото тази година бе дегустация на розова вода, розови сладка и гюловица. „Безпорен факт е , че розовата вода е антидот на алкохола”, обясни д-р Димитрина Йонкова от Казанлък. Това насърчи много посетители да изпробват вълшебните свойства , както на сливовицата, така и на розовата вода.

Споделете.

Коментирайте

Close