Вкуси България със SlowTours.bg

Най-лютатата българска чушка излиза като нов сорт през 2021 г.

0

Градинари от варненското село Страшимирово селектираха нов сорт с най-новата българска люта чушка. Дарина и Христо Родинови, производители на разсад и стопани на „Лютата ферма“ в с. Страшимирово, работят по кръстоската вече близо 6 години. В момента новата люта чушка е в процедура по световно патентоване в Унгария.

„Кръстосахме два мексикански сорта – Червено Хабанеро и Тринидад Моруга Скорпион, която е била най-лютата чушка в света, преди да се появи сортът Каролина Рийпър. Така получихме чушка, която стабилизирахме в продължение на 3-4 години, за да може всяка година да се получава реколта с едни и същи качества“, разказа за Агроновините Дарина Родинова.
Лютата ферма Hot farm Дарина Родинова
Най-лютата българска чушка ще се казва Български дух. Очаква се представянето й да е през есента на 2021 г., тъй като патентоването на сорта продължава две години. В момента най-лютата чушка е Български морков, а Български дух ще е поне 7-8 пъти по-люта. „Лютивината й ще е над 500 000 скорвила“, обясни Дарина Родинова.

Фамилията отглежда нНад 300 вида люти чушки от цялото земно кълбо във фермата си в Страшимирово. Сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, изсушени, замразени, смлени и декоративни чушки изпълват лютата вселена на семейството, което се заело да отглежда пикантния зеленчук преди десетина години.
Лютата ферма Hot farm Люта Чушка Български дух
Със земеделие Родинови се занимават повече от 25 години. В началото четат книги, учат се от практиката и години наред отглеждат зеленчуци и подправки. „Със съпруга ми Христо произвеждаме разсади и зеленчуци. Лютите чушки най-напред ни бяха хоби“, разказва Дарина. „Ние се влюбихме в тези невероятни растения, когато научихме за техните безбройни полезни качества в различни области. Започнахме да отглеждаме люти чушки за собствени здравословни цели. От консумация на фреш чили за лични ползи, стигнахме до сосове, сладка, пюрета, разядки, подправки, сушени люти чушки, зехтин и др.

Ние изучихме всяка една полза, употреба и комбинации на лютите чушки и повярвайте ни – те нямат граници“, казват Родинови. Земеделците са проучили, че в световен мащаб люто обичат 25% от хората, а 5 на сто са буквално пристрастени. Семейството вярва, че редовната консумация на люти чушки е причината в страните, откъдето те идват, да има далеч по-малко случаи на хора с ракови заболявания.

Споделете.

Коментирайте

Close