Изтеглят от пазара германско козе сирене с листерия

0

Германският производител JERMI Käsewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си „Козе сирене с благородна плесен“.

Причина за изтеглянето е една партида от козето сирене с марка Milbona Selection на производителя с установено замърсяване с Листерия (Listeria monocytogenes). Засегната партида, в която е установено наличие на бактерията, не е допусната за продажба в българската търговска мрежа. Останалите произведени партиди от същия продукт се изтеглят по решение на производителя независимо, че в тях няма констатирано замърсяване, доказано с лабораторно изпитване.

Мярката е превантивна. Потребителите, закупили „Козе сирене с благородна плесен“ с марката Milbona Selection от всяка партида могат да го върнат на търговеца, от който са го закупили. Listeria monocytogenes са пръчковидни бактерии, широко разпространени в природата, устойчиви и издръжливи във външната среда.
сирене
Източник на инфекцията са различни животни – овце, крави, кози, свине, гризачи и др. Листерии се откриват в мляко и секрети от заразени животни. Открива се също в почвата, във водоеми, отпадни води, продукти от болни животни и др.

Листериите причиняват бактериалното инфекциозно заболяване листериоза, което засяга новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни. Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис и/или засягане на нервната система.

Споделете.

Коментирайте

Close