Вкуси България със SlowTours.bg

Изтеглят от пазара германско козе сирене с листерия

1

Германският производител JERMI Käsewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си „Козе сирене с благородна плесен“.

Причина за изтеглянето е една партида от козето сирене с марка Milbona Selection на производителя с установено замърсяване с Листерия (Listeria monocytogenes). Засегната партида, в която е установено наличие на бактерията, не е допусната за продажба в българската търговска мрежа. Останалите произведени партиди от същия продукт се изтеглят по решение на производителя независимо, че в тях няма констатирано замърсяване, доказано с лабораторно изпитване.

Мярката е превантивна. Потребителите, закупили „Козе сирене с благородна плесен“ с марката Milbona Selection от всяка партида могат да го върнат на търговеца, от който са го закупили. Listeria monocytogenes са пръчковидни бактерии, широко разпространени в природата, устойчиви и издръжливи във външната среда.
сирене
Източник на инфекцията са различни животни – овце, крави, кози, свине, гризачи и др. Листерии се откриват в мляко и секрети от заразени животни. Открива се също в почвата, във водоеми, отпадни води, продукти от болни животни и др.

Листериите причиняват бактериалното инфекциозно заболяване листериоза, което засяга новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни. Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис и/или засягане на нервната система.

Споделете.

1 коментар

  1. Just a heads up, listeria is found and grows in milk plants like nothing else. Mostly though due to improper sanitation practices. Listeria kills people all the time, just not reported as much.

Коментирайте

Close