Вкуси България със SlowTours.bg

Нездравословната храна влияе зле на мозъка

0

Нездравословната храна се отразява зле върху мозъка

Нездравословната храна влияе отрицателно върху работата на мозъка. До това заключение са стигнали учени от университета на австралийския щат Южен Уелс след серия изследвания. Те направили опити с плъхове, които, хранени с нездравословна храна, получавали възпаление на област от мозъка, която се свързва с пространствената памет. В продължение на седмица на животните била давана храна с мазнини и захар, след което паметта им рязко се влошила, пише изданието Medical Xpress.

Друга група животни в продължение на една седмица е била хранена с по-здравословна храна, но пък консумирала напитки с високо съдържание на захар. При тези животни когнитивните способности също намалели чувствително.

Негативният ефект върху мозъка от нездравословната храна бил необратим

Процесът от тази диета се оказал необратим – приемането на здравословна храна не могъл да възстанови предишните способности в пълен обем от мозъка на плъховете, установили учените. Проф. Маргарет Морис твърди, че това се получава и с човешкия организъм при използването на нездравословна храна, известна като фастфуд. Досега на науката не е известно отрицателното въздействие на този вид храна върху мозъка – само как действа изцяло на организма. Действието на нездравословните храни протичало много бързо, което силно учудило учените.

Kameliya Kitina

Камелия Китина

Копирайт: Камелия Китина

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close