Вкуси България със SlowTours.bg

Отлага се износът на български шафран и луковици за Китай заради коронавируса

0

Българският износ на шафран и шафранови луковици за Китай се отлага заради карантинните мерки срещу коронавируса.

Специфичният експорт трябваше да се уреди с подписването на двустранен протокол между България и Китай по време на планираната за 15-16 април 2020 г. среща на върха на Инициативата 17+1 в Пекин. Поради глобалното разпространение на COVID-19 форумът се отлага за неопределено време.

Когато бъде определена нова дата за срещата, китайската страна своевременно ще информира партньорите си. Така се дава възможност „на страните от Централна и Източна Европа да се фокусират върху справянето с епидемията“, се посочва в съобщението от Пекин.

Shafran

Шансовете български шафран да пробие на пазара в Китай засега се отлагат.

През месец май т.г. се очакваше в България да пристигне делегация от Китай. В състава й бяха включени представители на академичните среди от университета Ханджоу, бизнесмени, заявили желание за закупуване на шафран и шафранови луковици.

Планираното посещение също ще бъде отложено, съобщи пресслужбата на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към българското земеделско министерство.

Предвид усложнената здравна обстановка и наложените карантинни мерки в света, към днешна дата е трудно да бъде определено кога страната ни ще има възможност да реализира шафранови изделия в Китай, а подписаните по-рано договори подлежат на прекратяване поради независещи от страните причини, допълват от пресслужбата с уточнението, че ЦНСССКЦИЕ продължава да работи за привличането на партньори и за откриването на нови пазари за продукцията на българските шафранопроизводители.

Споделете.

Коментирайте

Close